Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:971 (2024-2025)
Innlevert: 26.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Rette vedkommende: Energiministeren
Til behandling

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Kan det bes om en oversikt over Havindustritilsynets bruk av ulike sanksjonsformer på sokkelen siste fem år, og en vurdering fra statsråden på om det er problematisk at Havtil så sjelden bruker sanksjoner mot våre største oljeselskap når avvik blir oppdager?

Begrunnelse

Sikkerheten i oljeindustrien er under press. De siste årene har det blitt avdekket en rekke avvik på sokkelen som truer helse, miljø og sikkerhet for norske oljearbeidere. 21. januar fikk for eksempel Equinor et pålegg fra Havindustritilsynet fordi selskapet ikke sikrer sine ansatte godt nok mot eksponering for helseskadelig Benzen. Samme tilsyn har også funnet en rekke avvik hva angår bemanning, kapasitet og kompetanse på oljeinstallasjonene. De siste årene har det også blitt et voksende problem med misbruk av midlertidige ansatte og innleie på sokkelen, noe som i verste fall kan utgjøre et sikkerhetsproblem. Dette har så vidt spørsmålsstiller forstår Havtil ikke en gang praksis for å kartlegge på sokkelen.
På tross av disse avvikene bruker Havindustritilsynet sjelden eller aldri hele sine verktøykasse i kampen for helse, miljø og sikkerhet på sokkelen. I april 2024 avdekket Stavanger Aftenblad at mens Arbeidsmiljøtilsynet anmelder 50 selskaper i året, har Havtil aldri politianmeldt et oljeselskap. Professor i samfunnssikkerhet ved UiS, Ole Andreas Engen, sa i den forbindelse til avisa at "det kan bli for mye kos og klems og for lite hard i klypa" i Havtils forhold til Equinor. Havtil på sin side har vært uttalt skeptiske til å benytte seg av straffesanksjoner, og leverte i sin tid et negativt høringssvar til Stortignets forslag om å skjerpe straffereaksjonene mot arbeidslivskriminalitet - fordi nye gebyrsatser på prosent av virksomhetens omsetning kunne bli så dyrt for oljeselskapene.
Alt dette tyder på en vedvarende ukultur der Havtil i liten grad benytter de sanksjonsformene som de er utrustet med fra politisk hold. Manglende sanksjoner mot brudd på viktige sikkerhetsregler på norsk sokkelen kan få svært alvorlige følger. Spørsmålsstiller ønsker en oversikt over antallet avvik Havtilsynet har funnet siste fem år og hvordan disse er blitt fulgt opp og sanksjonert. Spørsmålsstiller vil også ha en vurdering fra statsråden på om det blir "for mye kos og klems" i Havtils forhold til de store oljeselskapene, og kanskje særlig statens eget oljeselskap Equinor.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig