Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:960 (2024-2025)
Innlevert: 24.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 03.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hva har statsråden gjort for å forhindre situasjonen og hvilke tiltak iverksettes på kort og lang sikt for å bedre situasjonen?

Begrunnelse

Viser til flere saker i TV2 som forteller om en pågående bemanningskrise ved Norges største akuttavdeling. Der blant annet to ansatte ved avdelingen for traumatologi ved OUS slår alarm. I TV2- beskrives situasjonen som svært kritisk og at «avdelingen er i ferd med å bryte sammen». Avdelingen er førstelinjen for 3,2 millioner nordmenn når en akutt krise inntreffer.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det har over noe tid pågått en prosess ved Oslo universitetssykehus tilknyttet ivaretakelsen av traumefunksjonen ved sykehuset. Enheten ivaretar funksjoner som er av stor og kritisk betydning, både lokalt og nasjonalt. Den oppståtte situasjonen har blant annet sammenheng med at Oslo universitetssykehus over noe tid har hatt utfordringer med å rekruttere og beholde spesialister med den nødvendige kompetanse for å kunne å ivareta traumetilbudet.
Helse- og omsorgsdepartementet har på linje med flere andre instanser mottatt flere henvendelser hvor det uttrykkes bekymring for traume- og beredskapssituasjonen ved sykehuset.
Representanten Trøen stiller spørsmål ved hva jeg har gjort for å forhindre situasjonen. Her vil jeg bemerke at Helse- og omsorgsdepartementet holder seg orientert om ulike aktuelle saker, utvikling og utfordringer ved landets mange sykehus. Dette skjer både gjennom den ordinære oppfølgingen av foretakene som departementet løpende ivaretar, og ved innhenting av særskilt informasjon når det foreligger behov for det. Slik har det også vært i denne saken, hvor det har blitt innhentet orientering med oppdatering om den aktuelle situasjonen og det pågående arbeidet.
Ansvaret for å finne en løsning på den oppståtte situasjonen ligger primært hos Oslo universitetssykehus HF og Helse Sør-Øst RHF, i samsvar med de gjeldende ansvarsforhold for spesialisthelsetjenesten. På overordnet nivå er departementet, som eier av regionale helseforetak, selvsagt opptatt av at dette må finne sin løsning – og at befolkningen har sikkerhet for at traumetilbudet er trygt og godt.
Jeg er gjort kjent med at det fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst sin side jobbes med sikte på å få på plass en snarlig løsning for de berørte fagmiljøene. Den pågående prosessen har som formål å sikre en robust og bærekraftig organisering av traumefunksjonen. Både organisatoriske og ledelsesmessige forhold blir vurdert. Både Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus ønsker å sikre et godt tjenestetilbud til pasientene og et attraktivt fagmiljø for fagfolkene, som kan medvirke til å tiltrekke seg kompetente spesialister.
Jeg forutsetter at det regionale helseforetaket og universitetssykehuset sikrer god behandling og fortsatt er rustet til å håndtere alvorlige traumer og krisesituasjoner, både på kort og lang sikt.