Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:955 (2024-2025)
Innlevert: 23.01.2025
Sendt: 24.01.2025
Besvart: 31.01.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Hvorfor kaller klima- og miljøministeren Stavanger sitt klimamål "urealistisk" når regjeringen senest i juni 2024 gav støtte til kommunens mål om klimanøytralitet innen 2030?

Begrunnelse

Til Stavanger Aftenblad onsdag 22. januar uttalte klima- og miljøministeren at han mener Stavanger styrer etter helt urealistiske klimamål.
I juni 2024 gikk regjeringen ut med full støtte til at Stavanger skulle bli en klimanøytral by innen 2030 gjennom et brev fra kommunal- og distriktsdepartementet. EUs krav til byer som blir utpekt i samfunnsoppdraget Mission Cities (Net Zero Cities) er at de må ha mål å kutte minst 80 prosent av egne utslipp innen 2030.
Målet om å kutte 80 prosent innen 2030 ble vedtatt av Stavanger bystyre i 2018. Det er ambisiøst, men har bred politisk støtte. Tidligere ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) var svært opptatt av viktigheten av målet om 80 prosent kutt både i tiden før hun ble ordfører og i ordførerperioden. Dessverre kom ikke flertallskonstellasjonen hennes med tilstrekkelige tiltak for å kutte utslipp. Det gjorde at utslippene økte i to av de fire årene Arbeiderpartiet hadde ordføreren i Stavanger. I juni 2023 opptrådte Kari Nessa Nordtun likevel i en offisiell video og sa at målet om 80 prosent kutt er viktig og helt nødvendig å ha med videre.
Stavanger kommune har satt i gang flere tiltak som nå er på vei til å bli realisert for å nå klimamålene. Dette inkluderer en rekke intensjonskontrakter med større private bedrifter og institusjoner i kommunen om å kutte utslipp, samarbeid med fylkeskommunen om innfasing av utslippsfrie ferjer og båter, overgang til utslippsfrie busser, og arbeid for å oppnå arealnøytralitet. Fra 2025 skal alle kommunale anleggsplasser være utslippsfrie. Flere prosjekter går inn på å kutte utslipp fra oppvarming av bygg. Disse tiltakene demonstrerer at Stavanger tar konkrete grep for å redusere utslippene i tråd med ambisjonene.
Avfallsforbrenningsanlegget på Forus er regionens største punktutslipp. Planlegging for karbonfangst på anlegget er i gang og er realistisk å få til, men krever statlig bidrag. Her er en god mulighet for klima- og miljøministeren til å bidra på en positiv måte istedenfor å komme med uttalelser som kan bidra til å senke ambisjonsnivået.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Alle klimagassutslipp skjer i en kommune, og kommunene har en svært viktig rolle i å kutte utslipp og bidra til klimaomstillingen. Jeg mener det er avgjørende og bra at norske kommuner tar ledelse i klimaomstillingen og jobber systematisk med å kutte utslipp.
Kommunene har et vidt handlingsrom og mulighet til å kutte utslipp i rollen som arealmyndighet, innkjøper, samfunnsutvikler, eier og drifter av kommunal virksomhet. Mange kommuner gjør en stor innsats på klimaområdet, de setter seg ambisiøse mål, og finner nye løsninger og initiativer som driver det lokale klimaarbeidet fremover. Regjeringen støtter kommunenes klima- og miljøarbeid, gjennom blant annet tilskuddsordninger som Klimasats og Natursats, som er skreddersydd for kommunene.
Regjeringen fastsatte nylig de reviderte Statlige planretningslinjer for klima og energi. Her gis det føringer om at kommunene, i sin samfunnsplanlegging, skal innarbeide ambisiøse og konkrete mål, tiltak og virkemidler for klimaomstilling i egen virksomhet og innen sitt geografiske område. Målene skal knyttes til konkrete tiltak og virkemidler, og innarbeides i styringsdokumenter som revideres regelmessig. I tillegg skal styringsdokumentene vise en tydelig fordeling av ansvar for oppfølging, og ha tidsfrister for gjennomføring av tiltakene. Disse føringene innebærer at kommunen skal sette seg klimamål som er ambisiøse, men at de også skal ha en plan og finne virkemidler som gjør at utslippsmålet er realistisk og oppnåelige. Virkemiddelbruken må være tilsvarende sterk, og svare til det ambisjonsnivå som settes i kommunenes klimamål. Tiltakene må iverksette og planen følges, endrer forholdene seg må planen og virkemiddelbruken justeres tilsvarende. Flere kommuner, inkludert Stavanger, har integrert klimaarbeidet i hele sin virksomhet gjennom styringsdokumenter som overordnede klimaplaner, detaljerte handlingsplaner og årlige klimabudsjetter. Dette er en positiv trend, som viser at klima er blitt en naturlig og sentral del av kommunenes daglige arbeid, heller enn en tilleggsoppgave. Noe som er i tråd med Regjeringens nye føringer i de statlige planretningslinjene for klima og energi.
I Stavanger er det et mål om å kutte 80 prosent klimagassutslipp innen 2030, dette innebærer at Stavanger skal kutte klimagassutslippene med over 75 prosent de neste fem årene. Dette er en massiv oppgave, som vil være utfordrende å løse. Miljødirektoratets kommunefordelte utslippsregnskap viser at en stor andel av utslippene i Stavanger kan tilskrives veitrafikk og sjøfart. Dette er utslippskilder der det kreves god tid og sterk virkemiddelbruk for å redusere utslippene tilstrekkelig til å nå målet om 80 prosent kutt. Det er positivt og betimelig at Stavanger har igangsatt flere prosesser og tar konkrete grep som innfasing av utslippsfrie ferjer og båter, og overgang til utslippsfrie busser, som er viktige for å redusere utslippene.
Fremover må det også til en betydelig innsats for å øke andelen som benytter kollektivtransport, sykkel og gange som transportform i stedet for privatbilen. Stavanger kommune er part i Byvekstavtalen for Nord-Jæren. Byvekstavtaler er et samarbeid mellom staten, fylkeskommunene og kommunene der partene forplikter seg til en felles innsats for å nå nullvekstmålet. Nullvekstmålet innebærer at klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy skal reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange. Mer effektiv arealbruk og en sterk satsing på kollektivtransport, sykling og gange skal bidra til å nå målet. Gjennom byvekstavtalen finansierer staten blant annet byggingen av en sammenhengende, høystandard sykkelstamvei mellom Stavanger og Sandnes, og bidrar årlig med om lag 70 prosent av kostnaden for byggingen av Bussveien, et sammenhengende, høykvalitets buss-system på Nord-Jæren. Investeringer i kollektivtransport, sykling og gange, som støttes opp av lokale virkemidler som bompenger, parkeringspolitikk og arealbruk, samt drift av kollektivtrafikk vil kunne bidra til å redusere klimagassutslippene fra transport i regionen, og er et eksempel på hvordan stat, fylkeskommune og kommuner samarbeider om å nå felles mål.
Det er positivt at Forus Energigjenvinning planlegger for CO₂-fangst ved sine avfallsforbrenningsanlegg. Vi vet at CO₂-håndtering kan bli et viktig tiltak for å kutte utslippene i Norge, samt bidra med teknologisk CO₂-fjerning. I 2023-2024 fikk regjeringen oversendt to utredninger fra Oslo Economics om virkemidler for å bidra til realisering av flere karbonfangstprosjekter. Regjeringen vil følge opp utredningene nærmere, inkludert vurdere å innføre midlertidige virkemidler som reduserer barrierene og markedssviktene i verdikjeden for CO₂-håndtering.