Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:950 (2024-2025)
Innlevert: 23.01.2025
Sendt: 23.01.2025
Rette vedkommende: Forsvarsministeren
Besvart: 30.01.2025 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Det planlegges bygging av en sprengstoffabrikk i sørlige deler av Hurummarka. Hvis planene realiseres blir sentrale deler av marka bygget ned og sperret av. Utbyggingsområdet strekker seg langt inn i de sammenhengende skogområdene mellom Åros, Sætre, Klokkarstua og Tofte/Filtvedt og vil bli et massivt inngrep i viktige natur og friluftsområder.
Kan statsråden redegjøre for hvilke alternative lokasjoner og løsninger som vurderes, hvilke miljøhensyn som skal være førende, og hvordan staten har vært involvert i prosjektet så langt?

Begrunnelse

Det er staten og Chemring Nobel som samfinansierer mulighetsstudien for anlegget. Innbyggerne ble forespeilet at man i studien skulle undersøke geografisk plassering, krav til infrastruktur og miljøhensyn ved bygging av et nytt produksjonsanlegg. Nå kan det fremstå som om det kun er et område i Hurum som er vurdert som lokasjon. Vi har merket oss at utbyggingen er foreslått i et område med rikt artsmangfold og betydelige innslag av naturskog.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg vil besvare spørsmålet på vegne av klima- og miljøministeren.
De siste tre tiårene har produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien i Norge, i likhet med de fleste andre europeiske land, blitt trappet ned. Russlands krig mot Ukraina har smertelig lært oss at nedskaleringen i norsk og alliert produksjonskapasitet må snus.
Chemring Nobel AS i Asker er en av få europeiske produsenter av militære eksplosiver. Eksplosivene er en avgjørende innsatsfaktor i produksjonen av våpen og ammunisjon brukt av det norske Forsvaret og våre allierte. I lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen er etterspørselen etter slike eksplosiver langt høyere enn dagens kapasitet, og utvidelse av produksjonskapasiteten er derfor av strategisk betydning. Behovet for eksplosiver vil være vedvarende uavhengig av den videre utviklingen i Ukraina. Det fremgår av regjeringens veikart for økt produksjonskapasitet at regjeringen vil prioritere å ha dialog med Chemring Nobel om muligheter for utvidet produksjonskapasitet av militære eksplosiver. Dette gjøres ved at staten ved Forsvarsdepartementet, i samarbeid Chemring Nobel og i tett dialog med Asker kommune, gjennomfører en mulighetsstudie.
Mulighetsstudien skal belyse mulighetene og risikoene ved å etablere et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver, og vil vurdere hensyn blant annet knyttet til viktige miljø- og naturverdier. Studien skal vektlegge hensynet til blant annet viktige miljøverdier som naturmangfold, friluftsliv og utslipp, og vurdere produksjonsløsninger og renseteknologier som gir så lave utslipp til miljøet og naturinngrep som mulig. Mulighetsstudien forventes ferdigstilt medio februar, og vil presenteres for allmenheten så langt som er sikkerhetsmessig og forretningsmessig forsvarlig.
Virksomheten er plasskrevende, og prosjektgruppen har gjort lokasjonsvurderinger i tråd med nødvendige kriterier som størrelse, tilgang på kompetanse, kritisk infrastruktur og hensynet til miljø. Gjennom denne prosessen er det gjort en siling av alternativer, og Hurum fremstår som det mest aktuelle området. Området peker seg ut på grunn av nærheten til dagens anlegg, tilgang på kompetanse, kraft og vann, samt hensynet til sikkerhet. Det særskilt kuperte området gir naturlig skjerming, noe som også reduserer arealbehovet. Det er viktig å understreke at disse faglige vurderingene er en del av mulighetsstudien og ikke en formell konsekvensutredning, som vil komme på et senere tidspunkt. Det er ikke fattet noen politisk beslutning om eventuell etablering eller påfølgende lokasjon.
Selve produksjonsanlegget er tenkt bestående av desentraliserte bygg i et avgrenset område. Hensynssonene vil dekke et større areal hvor naturen i hovedsak forblir uberørt. Endelig størrelse avhenger av mulighetsstudien. Mulighetsstudien vurderer grundig hvordan miljøkonsekvensene kan minimeres. Faktiske inngrep vil være relativt små, og store deler av området vil forbli uberørt og med tilgjengelighet for allmennheten i hensynssonene. Byggene vil ligge spredt og tilpasses terrenget, med minst mulig påvirkning på skog og vegetasjon. Når det gjelder hensynssonen, er det viktig å merke seg at denne vil være åpen og tilgjengelig for fri ferdsel. Det legges også opp til videreføring av ordinær skogsdrift.
Dersom det nye produksjonsanlegget realiseres vil det skape mange hundre nye lokale arbeidsplasser, og gi positive ringvirkninger og vekstmuligheter, både i form av direkte sysselsetting og indirekte gjennom leverandørkjeder.
I lys av det som fremkommer av mulighetsstudien vil vi i tett dialog med Asker kommune klargjøre den videre fremdriften i arbeidet herunder planlegging etter plan- og bygningsloven.