Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:948 (2024-2025)
Innlevert: 23.01.2025
Sendt: 23.01.2025
Rette vedkommende: Fiskeri- og havministeren
Besvart: 28.01.2025 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Kan statsråden garantere at en politisk ikke vil legge ned fiskerinæringen på Hvaler i Østfold?

Begrunnelse

Fiskerinæringen på Hvaler står i fare da flere partier feilaktig gir de skylden for utfordringene vi har i Oslofjorden. Næringen selv har tatt grep slik at bifangst ikke er et problem lenger gjennom god innovasjon og gode tiltak fra rekefiskerne selv. Selve næringen er essensielt viktig for Hvaler og Østfold, både økonomisk og kulturelt. Mange er nå bekymret for at signalene regjeringen og flere partier nå kommer med i praksis vil føre til en tvangsnedleggelse av en veldig viktig næring. Disse urimelige angrepene på næringen er ikke kunnskapsbasert og en nedleggelse av næringen er ikke det som vil redde Oslofjorden, tvert imot kan det ha negative konsekvenser for Oslofjorden om næringen blir lagt ned.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Klima- og miljøministeren og jeg sendte for kort tid siden ut en felles høring om nye fiskeritiltak i Oslofjorden. Høringen inkluderer en rekke tiltak rettet mot både yrkesfiske og fritidsfiske i Oslofjorden, og målet er å komme frem til en tiltakspakke som skal bidra til å styrke fiskebestandene og økosystemet i Oslofjorden. Forslagene til mulige tiltak er basert på faglige råd fra Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet. Jeg vil understreke at det ikke er tatt en beslutning om hvilke tiltak som skal innføres. Jeg ønsker en grundig og inkluderende høringsprosess, som skal være med på å styrke kunnskapsgrunnlaget for en slik beslutning.

Jeg vet at næringen på Hvaler er en sentral del av fiskeri- og kystkulturen i Oslofjordområdet. Det er ingen politisk målsetning om å legge ned fiskerinæringen i Oslofjorden eller på Hvaler. Tvert imot er det et viktig mål at næringen skal bestå, selv om det nå er behov for å innføre strengere tiltak som følge av den dårlige tilstanden i Oslofjorden.

Det er mange ulike faktorer som har bidratt til den negative utviklingen i Oslofjorden. Flere undersøkelser viser at de største påvirkningsfaktorene i dag er avløp, jordbruk og fiskeri. Arbeidet for å bedre tilstanden i Oslofjorden koordineres av klima- og miljøministeren, og det gjøres en stor innsats i alle de viktigste sektorene.

Jeg er stolt over at vi i Oslofjorden har en rekenæring som er opptatt av å ta vare på økosystemet, som er driftsgrunnlaget deres, og som har lagt ned et stort arbeid i å utvikle et så skånsomt fiskeri som mulig. Dette er et viktig arbeid, og det er akkurat en slik utvikling som vil kreves av fiskeriene i fremtiden.

Det er likevel ikke å komme unna at alt fiske har en grad av påvirkning på økosystemet, i likhet med annen matproduksjon. Påvirkning på økosystem som følge av matproduksjon er i stor grad en akseptert påvirkning når dette utføres på en så skånsom måte som mulig. Nå er likevel tilstanden i Oslofjorden så dårlig at det er behov for å redusere påvirkningen i alle de sentrale sektorene. Tiltakene som foreslås, tar sikte på å redusere påvirkningen på hele økosystemet fra fiskeri i Oslofjorden, ikke kun å redusere bifangst av torsk. Fiskeridirektoratet har foreslått tre større nullfiskeområder som et mulig tiltak, og viser til at dette er det tiltaket som med høyest grad av sannsynlighet vil bidra til brede positive effekter i økosystemet, ved at all påvirkning fra fiskeri fjernes i enkelte områder. Jeg har derfor vurdert at dette tiltaket bør høres, slik at vi kan få mer kunnskap om mulige effekter og konsekvenser av det.

Jeg er klar over at flere av tiltakene som er sendt på høring er svært inngripende. Jeg har et sterkt ønske om at det skal være et aktivt yrkesfiske i Oslofjorden også i fremtiden, og dette er noe av bakgrunnen for at vi nå hører mulige fiskeritiltak som skal bidra inn i det samlede arbeidet, nettopp for å sikre tilgangen på fiskeressurser i fjorden også i fremtiden. Jeg vil understreke at utformingen av tiltakene som er sendt på høring har tatt utgangspunkt i at det fortsatt skal være mulig å drive et rekefiske i Oslofjorden. Men det er også slik at tiltak innen fiskeri ikke alene vil føre til at økosystemet i Oslofjorden restaureres, og det er fortsatt behov for en stor mobilisering og innsats i de andre sentrale sektorene.

Nå ønsker jeg en reell høringsprosess, og ber alle som er bekymret for mulige konsekvenser av tiltakene, komme med høringsinnspill, slik at vi får et best mulig kunnskapsgrunnlag for de beslutningene som skal tas, og som skal balansere hensynet til økosystemet og hensynet til dem som lever av og rundt fjorden.