Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:932 (2024-2025)
Innlevert: 21.01.2025
Sendt: 22.01.2025
Besvart: 27.01.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Sett i lys av målet om og retten til likeverdige helsetjenester i hele landet, samt helseministerens årlige helsetale den 15. januar i år, der det slås fast at vi skal prioritere fødsels- og barselomsorg her i landet, er statsråden enig i at det er en fallitterklæring når pasienter og fødekvinner i Finnmark heller ønsker å reise ut av landet for å oppleve trygghet rundt helsetjenester, transport og fødsel?

Begrunnelse

Folk som bor i grenseområdene i Norge, blant annet i Finnmark, kan velge helsebehandling og fødsel i Finland eller Sverige fordi det er tryggere og mer framkommelig vei dit. Veien til sykehusene og fødeavdelingene i Finnmark oppleves som mer utrygg og risikabel på grunn av at det ofte er dårlig vær og stengte veier.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen er opptatt av å føre en politikk som bidrar til et godt og trygt fødetilbud i hele landet. Klinikk Alta har i dag en fødestue som gir tilbud om svangerskapsomsorg, ultralydundersøkelse, følgetjeneste for fødende med lang reisevei, fødsler, barselomsorg og hjemmebesøk etter fødsel. Fødetilbudet i Alta er et godt og trygt tilbud til friske gravide og bidrar til en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, i tråd med regjeringens mål.
Jeg er opptatt av at gravide i Finnmark skal ha et godt og trygt tilbud. Det er riktig at gravide i Alta-området som selekteres til å føde i Hammerfest, får lengre reisevei. Jeg har stor forståelse for at lang reisevei og dårlig vær er utfordrende. Trygghet til gravide og fødende med lang reisevei er viktig, og det forutsetter et godt samarbeid med prehospitale tjenester og en velfungerende følgetjeneste. Alta har begge deler. I Helse Nord tilbys kvinner med lang reisevei også overnatting nær fødeinstitusjon i ukene før termin.
Gravide har innenfor EU/EØS muligheten for å planlegge fødsel i et annet land og få refundert utgiftene etter reglene i folketrygdloven § 5-24 a, som gjennomfører pasientrettighetsdirektivet i norsk rett.