Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:926 (2024-2025)
Innlevert: 21.01.2025
Sendt: 21.01.2025
Besvart: 28.01.2025 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Når kommer lovbehandlingen av endringer i krisesenterloven til Stortinget og hvilke andre tiltak vil statsråden gjøre for å bedre situasjonen for voldsutsatte personer?

Begrunnelse

Forslag til endringer i krisesenterloven ble sendt på høring 14.juni 2024, med høringsfrist 16.september. Det er en rekke svakheter i krisesentertilbudet som har ført til behovet for å gjøre endringer i krisesenterloven.
Vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem, både for de som blir utsatt for volden, deres familier og nære, men også for storsamfunnet. Omfangsundersøkelsen 2023 ved NKVTS konkluderte med at voldsforekomsten i Norge er høy. Én av tre har opplevd alvorlig vold i voksen alder. Én av fem kvinner oppga å ha blitt utsatt for voldtekt, mens nær halvparten av mennene hadde opplevd alvorlig fysisk vold. En rekke studier viser også at voldsutsatthet henger sammen med arbeidsdeltakelse. Å jobbe redusert eller falle utenfor arbeidslivet fører til milliardtap for samfunnet, men gjør også de voldutsatte enda mer utsatt for nye vold og overgrep. En rekke grupper får i dag ikke et godt nok tilbud, blant annet de som sliter med alvorlig rus eller alvorlige psykiske lidelser og voldutsatte menn og deres barn. 40% av dagens krisesentre er ikke universelt utformet, og dermed ikke tilpasset personer med ulike funksjonsnedsettelser. Ikke alle krisesentre har opplegg for kjæredyr, noe som gjør at enkelte ikke oppsøker tilbudet i frykt for at kjæledyret skal bli utsatt for vold. Krisesentertilbudet er svært lite tilpasset den samiske befolkningen, både i samiske områder og i resten av landet. Kommunestyrene i Halden og Brønnøysund har vedtatt å legge ned krisesentrene i sine kommuner, noe som fører til lengre reisevei for de voldsutsatte og som dermed hever terskelen for å benytte seg av krisesentertilbudet.
Det er svært mange viktige grunner til at det er behov for å gjøre en rekke endringer i krisesenterloven, og at Stortinget får behandlet krisesenterloven i denne stortingsperioden.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Forslag til endringar i krisesenterlova har vore på høyring. Det er føreslått fleire grep for å styrkje krisesentertilbodet slik at kvinner, menn og barn utsette for vald i nære relasjonar får eit heilskapleg tilbod som er tilpassa behova og livssituasjonen deira. Lovproposisjonen er under arbeid og har høg prioritet i departementet. Det er litt usikkeret akkurat kor tid lovforslaget blir fremma for Stortinget, men målet er at det skjer i løpet av våren. Mange av krisesentra har behov for betre eller nye bygg. Eg viser også til tilskotsordninga som SV og regjeringa har blitt einige om å opprette for kommunar med slike behov.
Regjeringa sitt fremste mål er å skape eit samfunn som er trygt for alle – utan vald og overgrep mot barn og vald i nære relasjonar. Regjeringa følgjer opp opptrappingsplanen mot vald og overgrep mot barn og vald i nære relasjonar som blei vedtatt av Stortinget i mai 2024. Opptrappingsplanen legg til rette for meir målretta førebygging, betre hjelp og vern av utsette, meir effektiv straffeforfølging og oppfølging av utøvarar og meir heilskapleg og samordna politikk på området.
Fleire av tiltaka i opptrappingsplanen er iverksette. Eg kan mellom anna nemne at regjeringa sette ned ein permanent partnardrapskommisjon i september. Kommisjonen skal gå gjennom alle drap gjort av dåverande eller tidlegare partnar med formål å avdekkje systemsvikt, lære av feil og vidareutvikle arbeidet med å førebyggje partnarvald og partnardrap. Regjeringa har òg etablert ei undersøkingsordning i Statens helsetilsyn for drap og andre alvorlege saker om vald, overgrep og omsorgssvikt mot barn. Ordninga skal identifisere systemsvikt og bidra til førebygging, læring og forbetring i verksemder som yter tenester til barn. Barne- og familiedepartementet arbeider no med å lovregulere rammene for ei ordning. Desse to tiltaka samla, og saman med andre førebyggjande tiltak i opptrappingsplanen, vil bidra til at tenester som møter valdsutsette kan gi betre hjelp.