Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:887 (2024-2025)
Innlevert: 16.01.2025
Sendt: 17.01.2025
Besvart: 24.01.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Nå som finansminister Vedum ønsker å ta campingplasser ut av regjeringens forslag til turistskatt; hvordan tror næringsministeren at dette unntaket kan være i tråd med EØS avtalen siden forslaget i utgangspunktet gjelder all overnatting, er det en politisk/ideologisk grunn til at norske hotellgjester men ikke campingturister skal betale turistskatt og hvordan vurderer næringsministeren konkurranseulempen for hotellene om campingplasser blir skjermet for overnattingsavgift?

Begrunnelse

Finansministeren uttalte kl. 10:13:00 i spørretimen 15. januar:

«Så kan jeg garantere én ting. Senterpartiet kommer aldri, sammen med Arbeiderpartiet, til å foreslå en campingskatt eller den typen ting. () At vi skal innføre et eget besøksbidrag fra folk som har campingvogn, det skjer ikke.»

Men på side 33 i høringsnotatet om forslag til lov om besøksbidrag, står det:

«Avgiften gjelder utleie av rom, leilighet, hytte, hus, grunn mv. på hoteller, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem og annen overnattingsvirksomhet, herunder privat utleie utenom næring».

Så sier Vedum følgende til NTB 15. januar etter Stortingets spørretime:

"jeg er veldig skeptisk til å innføre dette spesielt for folk som har en billig ferieform, som camping. Det kan jo være dyrt og, med dyre campingbiler, men jeg bare uttrykker min holdning. Det er jeg veldig skeptisk til".

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Regjeringens innsats for reiseliv innebærer en helhetlig satsing der vi også tar vare på lokalsamfunnene, menneskene og naturen i de områdene av landet som får besøk. Skal reiselivsnæringen fortsette å vokse, må dette skje innenfor bærekraftige rammer. På sikt kan dette også bidra til at reisemålet blir mer attraktivt for turistene.
Muligheten til å kreve inn et besøksbidrag er etterspurt av flere norske kommuner. Bakgrunnen er at flere turister betyr et økt press på fellesgoder, som for eksempel tilgang til stier, offentlige toaletter og søppelhåndtering. I høringsnotatet om forslag til lov om besøksbidrag foreslår regjeringen å gi kommunene et nytt verktøy til å håndtere disse utfordringene.
Løsningen vi foreslår skal være tilgjengelig for alle landets kommuner og er frivillig å innføre. Et lokalt besøksbidrag på overnatting vil sikre at turister bidrar til å finansiere fellesgodene de benytter seg av, og vil bidra til større tillit mellom turister og lokalbefolkningen i Norge.
Den offentlige høringen ble avsluttet 3. januar 2025. Vi har mottatt i underkant av 400 høringsinnspill som vi nå gjennomgår og vurderer før vi etter planen fremmer et endelig forslag fra regjeringen.
Jeg registrerer at det er stort engasjement om saken – også fra finansministeren. Forslaget i høringsnotatet er imidlertid tydelig: Avgiften gjelder utleie av rom, leilighet, hytte, hus, grunn mv. på hoteller, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem og annen overnattingsvirksomhet, herunder privat utleie utenom næring.
Forslaget innebærer å likebehandle ulike overnattingsformer, for å unngå uheldige vridninger mellom ulike overnattingsformer. Dette er også bakgrunnen for at privat kortidsutleie gjennom for eksempel plattformselskaper, er omfattet av forslaget.
Jeg vil ikke forskuttere innholdet i det endelige forslaget, men dersom regjeringen velger å gjøre justeringer fra det vi tidligere har sendt på offentlig høring, vil vi vurdere konsekvensene av eventuelle endringer, herunder de konkurransemessige sidene av saken og om endringene er i tråd med EØS-retten.