Kathy Lie (SV): I Klassekampen 15. januar kan vi lese at forsker Peter Heinrich Arp sier at, "Ikke noe sted i Norge er så forurenset av evighetskjemikalier som Tyrifjorden i Buskerud. Pfas-forurensningen kommer fra en papirfabrikk på Viul hvor det ble produsert engangsemballasje med pfas. Ansvaret for å rydde opp ligger på det Finske selskapet Huhtamaki.
Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at forurenser rydder opp, hvordan vil han sørge for at utslipp av pfas ikke skjer igjen, og hvordan vil han sørge for at befolkningen beskyttes?
Begrunnelse
Klassekampen skriver 15. januar om vassdrag, flyplasser og industriområder som renner over av kjemikalier som ikke forsvinner. Det er det kreftfremkallende stoffet pfas som ikke er nedbrytbart som har hopet seg opp og som har landets høyeste konsentrasjon i Tyrifjorden. Tyrifjorden er drikkevannskilde for nærområdet og har mange populære badeplasser. Det er ingen restriksjoner på bading eller advarsler om bruk av drikkevann fra innsjøen. Allerede i 2019 advarte mattilsynet mot å spise Abbor og Gjedde fra Tyrifjorden og Randsfjorden. Selskapet som er ansvarlig for forurensningen fra den gamle embalasjefabrikken er pålagt av miljødirektoratet å rydde opp. Selskapet sier at de siden 2018 har jobbet med dokumentasjon og at de har startet arbeidet med opprydding. I mellomtiden utsettes befolkningen for store mengder kreftfremkallende kjemisk forurensning. Siden oppryddingsarbeidet er både dyrt og tidkrevende vil dette pågå i flere år fremover.