Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:873 (2024-2025)
Innlevert: 15.01.2025
Sendt: 16.01.2025
Til behandling

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Markerer motstanden mot å sende politiske signal til idrettsbevegelsen en endret linje fra statsrådens forgjenger Trettebergstuen, som signerte et opprop til IOC, og kan statsråden komme med sin definisjon av sportsvasking?

Begrunnelse

I spørretimen 15.01.25 trekker statsråden opp vanntett skott mellom regjeringen og idrettsbevegelsen. Ifølge statsråden er det ikke aktuelt å sende noen form for politiske signal fra regjerigen til den norske idrettsbevegelsen knyttet til Israels deltakelse i Uefa og Fifa, i forbindelse med gruppespillet i forkant av fotball-VM 2026. Dette på tross av at fotballpresident Lise Klaveness overfor NTB har påpekt at “NFF er en aktiv pådriver for at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) må håndtere den pågående sanksjonssaken mot Israel”.

Statsrådens forgjenger, Anette Trettebergstuen, signerte et opprop sammen med ministere fra andre land for å legge press på IOC om å holde fast på utestengelse av russiske og belarusiske utøvere fra internasjonal idrett. Dette kunne man blant annet lese i en pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet publisert på regjeringens hjemmesider 21.02.2023. I denne sier Trettebergstuen:

“Det er ingenting som tilsier at IOC bør revurdere sitt tidligere standpunkt om å utestenge russiske og belarusiske utøvere fra internasjonal idrett. Så skulle jeg ønske at vi kunne ha vært enda tydeligere overfor IOC, men det var viktig å få med flest mulig land på denne erklæringen, fordi det gir budskapet mer tyngde.”

I denne sammenhengen var det altså regjeringen politikk og ønske å være enda tydeligere.

I tillegg til det som oppfattes som en ny linje fra statsråden, nekter også statsråden for at israelsk deltakelse i internasjonal toppfotball har noe med sportsvasking å gjøre. Statsråden later til å mene at sportsvasking forutsetter at man aktøren må være arrangør. Det vil altså si at eksempler som Saudi-Arabia sitt oppkjøpt av den engelske fotballklubben Newcastle, fracking-selskapet Ineos oppkjøp av sykkellaget Team Sky eller russisk deltakelse i internasjonale idrettsarrangementer de selv ikke arrangerer, ikke regnes som sportsvasking av statsråden.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig