Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:861 (2024-2025)
Innlevert: 14.01.2025
Sendt: 15.01.2025
Besvart: 20.01.2025 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser justisministeren behovet for at påtalemyndigheten i politiet trenger et skikkelig påtaleløft og hvordan vil i så fall ministeren sørge for at det både blir mindre gjennomtrekk av påtalejurister og at det blir rekruttert flere?

Begrunnelse

Det er dessverre et kjent problem at få påtalejuristene må behandle flere og flere saker.
Ved starten av 2024 var det 1001 påtalejurister i Norge og den 30.11.24 var det ikke flere enn 1008. En økning på bare 7 jurister på nesten ett helt år.
I 2024 ble det registrert 342 138 lovbrudd i Norge. Det er en økning fra 2023 til 2024.
Påtelejuristene er sterkt overbelastet med saker, har stort arbeidspress og at lave lønninger. Det har resultert i stor gjennomtrekk og at det både er vanskelig å rekruttere og beholde påtalejuristene.
I månedene juli, august, september og oktober var det under 1000 jurister. Dette til tross for at regjeringen sørget for en tilleggsbevilgning på 80 mill på kap 443 på RNB.
Turnoveren blant påtalejuristene har dessverre blitt så høy at påtalelederne foreløpig ikke har klart å sette tilleggsbevilgningen på 80 millioner i produksjon. P.g.a. dårlig lønn og stort arbeidspress, sammenliknet med andre juriststillinger i andre bransjer, slutter flere enn de klare å ansette.
Påtalemyndigheten i politiet trenger derfor et realt påtaleløft for virkelig å øke bemanningen for å få redusere porteføljepresset, samt en verdig lønn i forhold til andre statlige aktører og bransjer som det er naturlig å sammenlikne seg med.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har prioritert å styrke påtalemyndigheten i politiet. I revidert nasjonalbudsjett 2024 fikk påtalemyndigheten i politiet 80 mill. kroner i økt bevilgning, og 40 mill. kroner av dette er videreført i budsjettet for 2025 som en varig styrking til økt kapasitet. I 2025 er det i tillegg bevilget 10 mill. kroner på påtalemyndigheten i politiets budsjettkapittel til tiltak mot hvitvasking og korrupsjon og 47 mill. kroner knyttet til tiltak mot kriminelle nettverk, kriminelle gjenger og organisert kriminalitet.

For å sikre at øremerkede midler gitt til påtalemyndigheten faktisk blir brukt til nye påtalestillinger, forslo regjeringen å skille ut påtalemyndigheten i politiet på eget budsjettkapittel fra og med 2023. Dette var en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, og var sterkt ønsket av arbeidstakerorganisasjonene. I tillegg til den økonomiske styrkningen mener jeg dette har vært et viktig virkemiddel.

Fra januar 2022 til november i år er påtalebemanningen i politiet styrket med 81 årsverk, noe som tilsvarer en økning på i underkant av 9 prosent.