Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:851 (2024-2025)
Innlevert: 14.01.2025
Sendt: 14.01.2025
Besvart: 21.01.2025 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Hvordan ser statsråden på framtida for utdelingen av Amandaprisen, og hva vil eventuelt statsråden gjøre for å sikre at prisen ikke blir flyttet ut av Haugesund, men forblir Norges nasjonale filmpris?

Begrunnelse

I forslag til ny forskrift foreslår Norsk Filminstitutt (NFI) å lage en ny ordning for nasjonal filmpris, der konkurrerende filmfestivaler skal søke om å få arrangere den norske filmprisen. Forslaget har vakt stor oppstandelse i Haugesund og Rogaland, som er hjem til Amandafestivalen og den tradisjonsrike Amandaprisen.
Amandaprisen er en veletablert pris med stort gjennomslag også utenfor filmmiljøet. Merkevaren “Amanda” er uløselig knyttet til Haugesund, både formelt gjennom lokalt eierskap til prisen og kulturelt gjennom navnet (Amanda var tross alt fra Haugesund, ikke fra forskjellige byer rundt omkring i landet).
Dersom Norsk Filminstitutt får gjennomslag for sitt forslag, vil Amandaprisen miste millioner i statlig støtte. Disse pengene vil i stedet gå til en ambulerende nasjonal filmpris som ulike filmfestivaler kan søke på med jevne og ujevne mellomrom. Siden Amandafestivalen og dens eiere ikke har planer om å legge ned Amandaprisen, vil resultatet i praksis bli at Norge får to nasjonale filmpriser - en som får støtte fra staten, og en annen i Haugesund. I alle fall i overskuelig framtid vil det være den siste som, med eller uten statlig støtte, på folkemunne forblir Norges nasjonale filmpris.
Statssekretær Even Alexander Hagen sier til Aftenbladet 10. januar at Amandafestivalen ikke har noe å frykte, og at man per i dag ikke kan se for seg noen konkurrent til dagens Amandapris. Det er imidlertid i saken litt uklart hvordan departementet stiller seg til selve forskriftsendringen fra Norsk Filminstitutt. Spørsmålsstiller ønsker derfor svar på hvordan kulturministeren ser for seg framtiden til Amandaprisen og hvordan hun stiller seg til forslaget fra NFI.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Spørsmålet fra representanten Kristjánsson henger sammen med at Norsk filminstitutt (NFI) har foreslått endringer i forskriften som regulerer tildeling av tilskudd til en nasjonal filmpris. NFI har til nå tildelt tilskudd til å arrangere Amandaprisen som en integrert del av driftsstøtten til Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Det har ikke vært fastsatt klare kriterier for tildeling av støtten i forskriften.
NFI har foreslått å opprette en separat ordning for tilskudd til en nasjonal filmpris og å presisere formål, vilkår og vurderingskriterier for tilskuddet. NFIs forslag er begrunnet i behovet for å sikre at kriteriene for tildeling av tilskuddet til en nasjonal filmpris er transparente og i tråd med generelle prinsipper for statlig tilskuddsforvaltning.
I henhold til reglene for økonomistyring i staten er hovedregelen at tilskudd skal gis fra en tilskuddsordning der en bevilgning blir utlyst og fordeles på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier. Tilskuddsordningen skal ha et regelverk der blant annet mål, målgruppe, kriterier for måloppnåelse og tildelingskriterier framgår. Behandling av søknader og tildeling av tilskudd skal dokumenteres. Dette bidrar til å ivareta verdier som likebehandling, transparens og etterprøvbarhet.
Etter NFIs forslag vil Amanda og eventuelle andre interessenter heretter måtte søke om midler til å arrangere en nasjonal filmpris. Det er strengt tatt ikke noe nytt sammenlignet med dagens praksis, siden Den Norske filmfestivalen også hvert år har måttet søke på nytt om tilskudd til driftsstøtte til festivalen, herunder et tilskudd til Amandaprisen.
De nye vurderingskriteriene NFI har foreslått betyr at det i vurderingen av, og prioriteringen mellom søkere skal legges vekt på filmprisens forankring i den norske filmbransjen, relevans for det norske publikum og bidrag til å fremme miljømessig bærekraft i sektoren.
Jeg tror ikke Amanda har noe å frykte på grunnlag av disse endringene. Amanda har bidratt i en årrekke til å bygge opp og feire norsk films fremganger. Amanda er en sterk og god merkevare som hele Norge kjenner til. Jeg tror derfor vi kommer til å reise til Haugesund og Amanda i mange år fremover.