Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:818 (2024-2025)
Innlevert: 10.01.2025
Sendt: 10.01.2025
Besvart: 21.01.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): I Dagens Medisin den 19.12.24, kunne vi lese at flere barneavdelinger nå krever egenbetaling for bedøvelseskrem- og plaster. Dette er direkte motstridende til prinsippet om at helsetjenestene for barn skal være gratis, samt prinsippet om at behandling av barn skal være smertefri så langt som overhodet mulig.
Mener helseministeren at dette er en akseptabel og ønsket utvikling, og hvis ikke, vil helseministeren sørge for at forskriften blir endret slik at sykehus ikke kan ta egenbetaling for smertelindring for barn under 16?

Begrunnelse

Barnesykepleierforbundet, Norsk Barnelegeforening og andre fagpersoner er nå alvorlig bekymra for at enkelte helseforetak, deriblant Oslo Universitetssykehus , har begynt å ta egenbetaling for bedøvelsesplaster og bedøvelseskrem hos barn under 16 år. Denne praksisen er uheldig, da den ikke bare bryter med gratisprinsippet for helsetjenester for barn under 16, men egenbetaling fører også til at foreldre og foresatte vil oppfatte bedøvelse som et tilvalg. Dette er en uønsket utvikling, da det kan føre til at familier velger å unngå bedøvelse for barna sine.
Når sykehusene krever egenbetaling for behandling av barn under 16 år, bidrar dette til at økonomi blir en barriere for nødvendig helsehjelp. Familiene med dårligst økonomi vil rammes hardest, og barn vil bli frarøvet muligheten til viktig og nødvendig smertelindring på grunn av familiens økonomi.
Forskning viser at ⅔ av barn og ¼ av voksne har sprøyteskrekk. Dette fører til vegring, frykt og unngåelse fra nødvendige medisinske prosedyrer. Det er ressurskrevende for helsevesenet og en stor byrde for den enkelte pasient. Forebygging av sprøyteskrekk er et viktig folkehelsearbeid, og bedøvelsesplaster og –krem er et viktig og sentralt ledd i forebygging og behandling av sprøyteskrekk.
Årsaken til at det er mulig for sykehusene å ta betaling av bedøvelse av barn, er at dette står i ¨Forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta¨. Flere store sykehus benytter seg allerede av denne forskriften for å tjene inn ekstra midler. Dette går på bekostning av de minste, og de familiene som har aller minst fra før. Samtidig er både norske og internasjonale retningslinjer klare angående smertelindring. Det er ikke et valg, men en rettighet, og for barn skal standarden være smertefri behandling.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Sykehusene har siden 1980-tallet hatt anledning til å avkreve pasientene betaling for bedøvelsesmateriell og bandasjer. Betalingen kan kreves av alle pasienter, men dekkes av staten ved godkjent yrkesskade og godkjent krigsskade. Ordningen med betaling for bedøvelsesmidler og bandasjer er altså ingen ny ordning.
Det foreligger ingen anvendbar rapportering til sentrale registre på omfanget av denne betalingen knyttet til barn under 16 år, herunder ev. praksisendring over tid. Det har innenfor tidsfristen heller ikke latt seg gjøre å innhente informasjon om dette fra sykehusene. Jeg vil innhente informasjon om dette via de regionale helseforetakene og vurdere ev. endringer gjennom de ordinære budsjettprosessene.