Irene Ojala (PF): Mener statsråden at det er riktig at viktige desentrale helsetilbud legges ned og at barn og foreldre må reise lange og tidkrevende reiser for å få nødvendige kontroller i stedet for at personell ambulerer, og er slik reduksjon i tråd med regjeringens og Stortingets uttalte mål om å styrke spesialisthelsetjenestene i f. eks. Alta?
Begrunnelse
Storting og regjering er enige om at målet med vår helse- og omsorgspolitikk er å skape et helsefremmende samfunn, forebygge sykdom og å sikre en desentralisert helse- og omsorgstjeneste som yter gode, trygge og likeverdige tjenester i hele landet.
Hurdalsplattformen sier at regjeringen vil "følge opp prosessen for å videreutvikle spesialisthelsetjenester ved Klinikk Alta."
Helse Nord RHF fått bevilget øremerkede midler til videreutvikling av spesialisthelsetjenestetilbudet ved Klinikk Alta, Finnmarkssykehuset HF.
Midlene skal bl.a. benyttes til å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke:
Ifølge Prop. 1 S (2024-2025) skal tilbudet ved Klinikk Alta til pasienter med kroniske lidelser utvides i tiden som kommer.
I 2024 ble det bevilget midler på 25 mill. kroner til Helse Nord til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta. Spesielt prioritert var tiltak for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke.
I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2024, jf. Innst. 447 S (2023–2024), ble det bevilget et ytterligere tilskudd på 15 mill. kroner blant annet til å sikre styrket poliklinikk og dagbehandling ved Klinikk Alta.
Samlet foreslås midlene videreført med 41,7 mill. kroner i 2025. Formålet med tildelingene er å styrke Finnmarkssykehuset HF, Klinikk Alta, og bidra til at tilbudene her kan videreutvikles til det beste for lokalbefolkningen.
Inntil 2024 fikk alle barn og unge i Alta med diabetes tilbud om poliklinisk oppmøte ved Klinikk Alta.
Diabetessykepleier ambulerte til Alta og Kirkenes slik at barn og foreldre skulle slippe å reise til Hammerfest. Ifølge artikkel i Altaposten 20/12/24 synes foreldre at reisen er tøff, den tar skoletid, og de frykter dårligere oppfølging av sykdommen. Foreldre opplevde at ambuleringen til Alta gjorde at det var enklere med kontrollerer fram til 2024, det er enklere når barn og foreldre ikke må reise langt for å få nødvendige kontroller.