Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til energiministeren

Dokument nr. 15:797 (2024-2025)
Innlevert: 08.01.2025
Sendt: 08.01.2025
Besvart: 13.01.2025 av energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hva er myndighetenes plan for å sikre godt nok nett til Fredrikstad og industriområdet på Øra spesifikt, og når kan det forventes at det er bygd ut nett dit slik at kraftoverskuddet vårt kan brukes til å kutte utslipp der?

Begrunnelse

I likhet med mange andre kommuner har Fredrikstad kommune satt et ambisiøst mål om å redusere klimagassutslippene med 60 prosent fra 2016 til 2030. Et av tiltakene som det har blitt lagt til rette for er elektrifisering av industrien på området Øra i kommunen. I 2023 gikk for eksempel Gyprocs gipsplatefabrikk fra å bruke naturgass til elektrisitet og det anslås at denne omleggingen alene gjør at Fredrikstad klarer å redusere klimagassutslippet med 20 prosent i 2030 (mot 15 før elektrifiseringen av Gyproc). På Øra ligger flere energikrevende bedrifter, samt kommunens forbrenningsanlegg -Frevar. Frevar ønsker å bygge et karbonfangstanlegg ved forbrenningsanlegget, men det er ikke aktuelt før på 2030-tallet blant annet begrunnet i strømmangel til området. De to avfallsforbrenningsanleggene i Fredrikstad (Frevar og Saren Energy) sto i 2022 alene for 27 prosent av de samlede klimagassutslippene.
For å kunne nå klimamålet er Fredrikstad helt avhengig av økt strømkapasitet til industriområdet på Øra, slik at flere bedrifter kan gå over til elektrisitet og klimagassutslipp fra forbrenningsanlegget kan reduseres.
I dag er det lokalt lagt til rette for at flere bedrifter skal kunne gå over til strøm fremfor fossile energikilder, men regionsnettet mangler kapasitet. Det er fortsatt kraftoverskudd i Sør-Norge, og det er rimelig å forvente at Statnett prioriterer en nettutbygging som sikrer at viktige industriområder som Øra får ta kraften i bruk til å kutte utslipp.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Energiloven legger til rette for at alle som ønsker det har rett til å bli tilknyttet nettet. Det er nettselskapene som har tilknytningsplikt og som er ansvarlig for å håndtere alle forespørsler om nettkapasitet. Dersom det ikke er driftsmessig forsvarlig å gi tilknytning i eksisterende nett, skal nettselskapene uten ugrunnet opphold utrede, omsøke og gjennomføre nødvendige investeringer i nettet for å kunne gi tilknytning. Tilknytningsplikten bidrar med stabile og gode rammevilkår, og dette er avgjørende for at Norge skal være et attraktivt land å etablere seg i.
Statnett har gjennomført oppdaterte analyser av konsekvenser av nytt forbruk på Østlandet og funnet at det er mulig å reservere opptil 1500 MW til nytt forbruk på Østlandet. En viktig forutsetning er imidlertid at det er kapasitet i nettet lokalt der kunden ønsker tilknytning. Statnett sier videre at de innenfor volumet på 1500 MW, kan reservere om lag 500 MW nytt forbruk lokalt i planlagt nett i Oslo, Akershus og Østfold etter oppgradering av transformeringskapasiteten i flere stasjoner i området.
Statnett har nylig oppdatert sin områdeplan for Oslo, Akershus og Østfold som beskriver en trinnvis utvikling av transmisjonsnettet i området. Det neste tiåret skal de eldre delene av transmisjonsnettet i området oppgraderes fra 300 kV til 420 kV. Spenningsoppgraderingen vil øke kapasiteten i nettet slik at nytt forbruk og produksjon kan koble seg til strømnettet og kraften kan overføres dit den trengs mest.
Statnett er også i gang med planlegging av stasjonsfornyelse og økt transformeringskapasitet i Hasle stasjon, som blant annet forsyner Fredrikstad. Det fremgår av områdeplanen at Statnett vil søke konsesjon for tiltaket i løpet av de neste to årene. På lengre sikt vurderer Statnett også om det vil være behov for en ny stasjon i Østfold.
Regionalnettet i Østfold eies av Elvia og består av anlegg på både 132 kV og 50 kV. Ifølge Statnetts områdeplan har Elvia planer for fortsatt oppgradering og utvidelse av 132 kV-nettet for å møte nye kraftbehov.