Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:785 (2024-2025)
Innlevert: 07.01.2025
Sendt: 08.01.2025
Besvart: 14.01.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan vil statsråden legge til rette for etableringen av et oppskytningsområde for studentbygde raketter for å fremme teknologisk innovasjon og posisjonere Norge som en ledende nasjon innen romforskning og raketteknologi?

Begrunnelse

Det internasjonale bildet er mer komplisert og sammensatt enn på mange år, og vi står overfor en rekke nye utfordringer. Verdensrommet og romnæringen kan være en viktig nøkkel til en mer fredelig og bærekraftig fremtid. De uendelige ressursene, energien og kunnskapen som finnes i tilknytning til rommet, vil være avgjørende for å sikre den nødvendige omstillingen verden skal gjennom.
Norge har et unikt studentengasjement innen romteknologi, med over 400 svært kompetente studenter som ønsker å bidra til denne utviklingen. Disse studentene jobber for å etablere en utskytningsplass for å kunne satse videre. De er avhengige av politisk støtte for å kunne realisere det.
To mulige lokasjoner er:
- Utsira kommune, hvor UiS Aerospace allerede er i ferd med å etablere en slik oppskytningsplass for studentraketter.
- Anledning til å benytte eksisterende fasiliteter ved Andøya Space.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Romvirksomhet er en viktig tilretteleggende teknologi for sikkerhet, bærekraft og verdiskaping og fører med seg store muligheter for innovative, norske teknologibedrifter. Regjeringen satser på videreutvikling av norsk romvirksomhet, for å møte fremtidens samfunnsutfordringer og for å legge til rette for at norske bedrifter kan gripe nye muligheter for verdiskaping. For å lykkes med denne satsingen, må også studenter og neste generasjons entreprenører være med på laget.
Kjernen i Norges studentrettede satsing på romteknologi er på Andøya. Andøy videregående skole tilbyr i samarbeid med Andøya Space AS en landslinje for romteknologi, der grunnlaget legges for neste generasjon av norske romteknologer. Andøya Space driver også et omfattende arbeid rettet mot studenter og elever gjennom datterselskapet Andøya Space Education AS. Andøya Space har tett kontakt med studentorganisasjoner som jobber både med studentsatellitter og studentraketter. Norske studenter har i dag mulighet til å få skutt opp egne nyttelaster hos Andøya Space, ved hjelp av en standardisert studentrakett med makshøyde på rundt 10 km. I tillegg har det vært dialog med flere studentorganisasjoner om muligheten for oppskytning av egenutviklede raketter fra Andøya Space.
Rakettoppskytinger innebærer betydelig risiko for liv og helse. Denne risikoen gjelder ikke bare i området umiddelbart rundt oppskytingsstedet, men i hele området raketten skal skytes og i de mulige nedfallsområdene for rakettdeler. Oppskyting kan komme i konflikt med andre aktiviteter, som luft- og skipsfart og petroleumsaktivitet til havs. Det må derfor stilles strenge krav til sikkerhetsprosedyrer. Oppskytinger, med unntak av små modellraketter, krever avhengig av type oppskyting tillatelse fra Luftfartstilsynet etter bestemmelsene i enten romloven eller luftfartsloven. I tillegg krever etablering av romhavn eller oppskytingsområde for sonderaketter separat tillatelse etter romloven. Luftfartstilsynet er i dialog med UiS Aerospace, som vurderer etablering av et oppskytingsområde for studentbygde raketter på Utsira, om rammene for slik etablering.
Regjeringen støtter utviklingen av studentrettede aktiviteter innenfor romvirksomhet og legger til rette for dette gjennom Andøya Space AS. Etablering av et oppskytingsområde for studentbygde raketter kan være et nyttig virkemiddel for å legge til rette for neste generasjon innovative romteknologer, men slik etablering må skje på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Regjeringen har gjennom opprettelsen av Luftfartstilsynet som nasjonal tilsynsmyndighet for romaktiviteter i 2023, og gjennom vårt pågående arbeid med ny romlov, lagt til rette for et forsvarlig og forutsigbart regime for regulering av oppskytinger fra norsk territorium.