Grunde Almeland (V): Kan statsråden gjøre rede for hennes intensjoner med regelverket om pressestøtte, og om hun vil foreta seg noe for å gjøre det lettere for små, frittstående medier å overleve?
Begrunnelse
Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt, skrev i forrige uke en kommentar i egen avis, hvor han advarte mot maktkonsentrasjon i mediebransjen. Bakteppet var at både motemagasinet Melk og honning og det feministiske magasinet Altså nylig har gått konkurs. I sin kommentar viser Choi til at de tre største mediekonsernene i landet – Amedia, Schibsted og Polaris – kontrollerer 71 prosent av det norske avisopplaget. Choi mener konsekvensene av dette er likere journalistikk, mer deling av stoff og mindre konkurranse mellom avisene.
En gjennomgang Klassekampen har gjort, viser at to tredjedeler av pressestøtten i 2023 havnet i konserneide medier. Redaktører for flere frittstående medier har denne uken etterspurt endringer i pressestøtten. Den mener at dagens offentlige støtteordning i for liten grad tilgodeser medier som har valgt å stå utenfor de store konsernene. Tirsdag tok Subjekt-redaktør Danby Choi til orde for en egen tilskuddskategori for frittstående medier.
I onsdagens Klassekampen blir Hallingdølen omtalt som «djerve døler». Hallingdølen hadde tidligere en partnerskapsavtale med Polaris, som de nå har mistet. Hallingdølen prøver nå å klare seg som frittstående avis, men får ingen pressestøtte. Med et opplag på over 6 000 eksemplarer er lokalavisen «for stor» til å få pressestøtte etter dagens kriterier. De bekoster dermed alt selv, fra utvikling og innovasjon til digital teknologi.
Lillian Holden, avisas redaktør, mener at Danby Choi er «spot on» når han setter fingeren på utfordringen. Hun tar til orde for en behovsprøvd tilskuddsordning og en pott man kan søke penger fra i tøffe tider.