Bjørnar Moxnes (R): Hvordan følger Norges Bank Investment Management opp regjeringens fraråding mot næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene?
Begrunnelse
I informasjonsskriv fra Utenriksdepartementet av 7. mars fraråder regjeringen norsk næringsliv å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene. Det spesifiseres i skrivet at ikke bare handel, men også investeringer frarådes:
«Norsk næringsliv bør være oppmerksomme på at det er knyttet økonomisk og juridisk risiko til all økonomisk aktivitet som støtter opp om bosetningene, herunder handel med, investeringer, kjøp og anskaffelser. Man bør også være oppmerksom på mulige brudd på humanitærretten og menneskerettighetene. Mulige kjøpere og investorer bør være klar over at en fremtidig fredsløsning mellom israelere og palestinere, eller mellom Israel og Syria, kan få konsekvenser for eiendom og/eller økonomiske aktiviteter i bosetningene. Norske borgere og norsk næringsliv bør også være klar over de mulige omdømmemessige konsekvensene av økonomiske og finansiell aktivitet i bosetningene.»
På spørsmål fra spørsmålsstiller understreket utenriksministeren også denne presiseringen i debatten om den utenrikspolitiske redegjørelsen samme dag, og uttalte at det ikke var unaturlig at alle selskaper gjennomgår sin portefølje i lys av frarådingen.
I rapporten Don’t Buy Into Occupation fra desember 2023 framgår at Oljefondet er den største investoren i selskaper som bidrar til å opprettholde Israels folkerettsstridige bosetninger. Spørsmålsstiller vil vite hva NBIM gjør for å følge opp regjeringens fraråding og hva slags følger frarådingen får for Oljefondets portefølje.