Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:949 (2023-2024)
Innlevert: 18.01.2024
Sendt: 18.01.2024
Besvart: 25.01.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hvor mange avdelingssjefsstillinger, fordelt på fylke, hadde ingen søkere i hhv. i 2023, 2022 og 2021?

Begrunnelse

For at vi skal klare å ruste opp Forsvaret må vi klare å både rekruttere og beholde nok personell. Dette blir en helt sentral oppgave som må løses i tiden som kommer. Utlyste stillinger uten søkere vil være en god indikator på status generelt, men også på om utdanningssystemet vårt fungerer etter hensikten spesielt. Det er en utfordring i dag at flere som velger militær utdanning i første omgang velger bort den militære profesjonen i neste omgang.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Forsvaret har opplyst at de i perioden 2021-2023 kunngjorde 173 avdelingssjefsstillinger for tilsetting. 12 av disse stillingene (7 %) hadde ingen søkere. I sitt uttrekk har Forsvaret lagt til grunn avdelingssjefsstillinger på bataljonssjefs-, skvadronsjefs-, eller tilsvarende nivå.
I 2021 hadde Forsvaret tre avdelingssjefsstillinger uten søkere. Disse var fordelt på Akershus, Nordland og Troms. I 2022 var det to avdelingssjefsstillinger fordelt på Akershus og Vestland uten søkere. I 2023 var det syv avdelingssjefsstillinger uten søkere fordelt med henholdsvis én i Akershus, Vestland og Troms og to i Østfold og Innlandet.
Forsvaret står foran en periode hvor mange fra de store offiserskullene utdannet på 80- og 90- tallet nærmer seg pensjonsalder. Samtidig skal Forsvaret vokse. En del av dem som nærmer seg pensjonsalder bekler i dag stillinger på avdelingssjefsnivå. Det er derfor viktig at Forsvaret klarer å beholde de som skal etterfølge disse, samtidig som det rekrutteres og utdannes nytt personell.
Personellet i Forsvaret er en hovedprioritet for SP/AP regjeringen. Vi forserer oppbemanningen slik at Forsvaret kan vokse raskere enn forutsetningene i inneværende langtidsplan, og være bedre rustet til å møte dagens mer alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon. Videre har vi iverksatt tiltak og tildelt midler for å beholde flere av de ansatte vi allerede har lengre. I gjeldende langtidsplan er det ikke tatt tilstrekkelig høyde for å styrke utdanningskapasiteten. Regjeringen fortsetter derfor å øke utdanningskapasiteten også i 2024. Noen av disse personellrettede tiltakene vil ha effekt på kort sikt, mens andre vil ta noe lengre tid før de får full effekt.
En viktig del av satsingen på folk handler om tilstrekkelig og god nok bygningsmasse som blant annet boliger, kaserner og kvarter. Gjeldende langtidsplan tar heller ikke tilstrekkelig høyde for dette behovet. SP/AP regjeringen har derfor trappet opp vedlikeholdsinnsatsen for personellrettet eiendom, bygg og anlegg. Oppussing av kaserner og kvarter, som har pågått siden 2022, kommer nå tusenvis av Forsvarets soldater og ansatte til gode. Samtidig øker vi investeringene til boliger og kvarter.