Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:3011 (2022-2023)
Innlevert: 26.08.2023
Sendt: 28.08.2023
Besvart: 05.09.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hvordan har statsråden fulgt opp intensjonene i Meld. St. 17 (2020–2021) om økt bruk av lokale leverandører og små og mellomstore bedrifter, med konkrete tiltak?

Begrunnelse

I Meld. St. 17 (2020–2021) Samarbeid for sikkerhet, Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar, understrekes det at forsvarssektoren i større grad bør benytte seg av lokale leverandører og små- og mellomstore bedrifter der forsvarssektoren har sitt daglige virke:

«Forsvarssektoren vurderer i denne sammenheng om anskaffelser i større grad kan innrettes slik at små og mellomstore bedrifter lettere kan nå frem med leveranser til Forsvaret. Ett tiltak kan være å utlyse regionale rammeavtaler hvor det kan leveres tilbud på deler av en anskaffelse. Forsvaret, i samarbeid med støttende etater, bør vurdere tiltak som kan gjøre det enklere for regionale og lokale leverandører å levere til forsvarssektoren. Dette for å utnytte ekspertisen til næringslivet ut over de tradisjonelle forsvarsbedriftene, og særlig blant små og mellomstore bedrifter. Tiltakene bør søke å utnytte mulighetsrommet innenfor gjeldende regelverk.»

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 26. august 2023 med spørsmål fra stortings-representant Hårek Elvenes om oppfølgingen av intensjonene i Meld. St. 17 (2020–2021) om økt bruk av lokale leverandører og små og mellomstore bedrifter, med konkrete tiltak.
Regjeringen er opptatt av å styrke forsvarsevnen i nord. En stor del av Forsvarets virksomhet er lokalisert i Nord-Norge, og vi har blant annet fokus på hvordan anskaffelser til sektoren i større grad kan innrettes slik at små og mellomstore bedrifter og lokale og regionale leverandører lettere kan nå frem med leveranser til Forsvaret.
Som det fremgår av Hurdals-plattformen, vil vi legge til rette for et tettere samarbeid mellom Forsvaret og resten av samfunnet for å styrke forsvarsevne og totalforsvaret. Forsvarets behov er styrende for samhandlingen med andre aktører. Samtidig er et godt næringspolitisk grunnlag, bosetting i distriktene og levedyktige lokalsamfunn sentralt for at totalforsvaret skal fungere.
På denne bakgrunn er det iverksatt konkrete tiltak. Når det gjelder spesielt små og mellomstore bedrifter har Forsvaret fått i oppdrag å øke sin involvering og sin bestillerkompetanse etter et nærhetsprinsipp til å omfatte lokale og regionale leverandører i større grad med særlig vekt på Nord-Norge. Dette omfatter utlysning av regionale rammeavtaler hvor det kan bys på deler av hovedavtalen, eller økt bruk av parallelle rammeavtaler slik at omsetningen spres på flere leverandører. Slik kan også mindre bedrifter konkurrere på store avtaler.
I dette arbeidet har det gjennomgående vært dialog med Forsvarets logistikkorganisasjon og også representanter fra næringslivet i Nord-Norge. NHO Arktis og Troms og Finnmark fylkeskommune er orientert om prosessen og har vært orientert om de tiltakene som er iverksatt.
Gjennom å gi tydelige føringer og oppdrag til de relevante etatene i forsvarssektoren, ønsker regjeringen å sikre at politiske føringer implementeres i organisasjonen, og at det rapporteres tilbake på resultater og effekter. For regjeringen er det viktig å opprettholde et godt næringspolitisk grunnlag, bosetting i distriktene, og levedyktige lokalsamfunn. Dette er i sin tur helt sentralt for Forsvarets tilstedeværelse og for Forsvarets evne til å løse sine oppdrag.