Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Statsminister Jonas Gahr Støre sa på pressekonferansen om Melkøya at «Dette blir det største klimagasskuttet vedtatt av en norsk regjering. Dette vil kutte utslippene av klimagasser med 850 000 tonn.»
Mener statsråden det er redelig å si at man kutter klimagasser med 850 000 tonn, når man ikke har garanti for at ikke store deler av utslippene bare flyttes utenfor Norges grenser?
Begrunnelse
Uttalelsen fra statsministeren fremstår som egnet til å villede. Gassen som ikke blir brent i kraftverket på Melkøya vil bli brukt til andre formål. Typisk vil den eksporteres med annen gass, og eksempelvis bli brukt i industrien i Tyskland eller andre land. Som fagdirektør i SSB skriver i Energi og Klima er det tvilsomt at dette vil gi globale klimagassutslipp. Det er mulig det kan ha noe effekt om gassen fortrenger kull, men jeg har ikke sett faglig grunnlag for å hevde at det vil skje i et omfang på 850 000 tonn CO₂. Siden kvotemarkedet regulerer totalutslippene, vil redusert utslipp i Norge fort øke utslippene i andre deler av kvoteområdet, altså får vi kun lavere kvotepris og ikke redusert utslipp totalt. Også Faktisk.no har i en artikkel konkludert med at den globale klimaeffekten av elektrifisering er usikker. Når man da bruker all tilgjengelig kraft i en region, samt fort kommer i strid med urfolks rettigheter ved ny utbygging av nett og kraft, burde man være mer trygg på effekten. Slik som karbonfangst og lagring ville gitt hvis man heller renset kraftverket. Om man skal få med befolkningen på klimaomstillingen er det svært uklokt å villede de med tiltak som dette.