Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2780 (2022-2023)
Innlevert: 03.08.2023
Sendt: 03.08.2023
Besvart: 11.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å korrigere politimesteren i Oslos feilaktige fremstilling på NRK Dagsrevyen den 02.08.23 om at innvandrerbakgrunnen til de involverte i masseslagsmålet på Ekebergsletta den 01.08.23 ikke er en relevant faktor i forståelsen av hvem disse personene er?

Begrunnelse

Det vises til NRK Dagsrevyen den 02.08.23 og dekningen der av masseslagsmålet på Ekebergsletta den 01.08.23. Politimesteren i Oslo ble intervjuet i saken, og kom med noen oppsiktsvekkende uttalelser om bakgrunnen til personene som var involvert i slagsmålet på Ekebergsletta. På direkte spørsmål om hvem disse ungdommene er og hvilken etnisitet de har, svarte politimesteren at dette var sårbare ungdommer fra forskjellige bydeler og at 75 % av dem var født i Norge. Slik politimesteren vurderer det har da innvandrerbakgrunnen deres liten betydning for saken.
Spørsmålsstiller mener at denne slutningen om at dersom en person er født i Norge så er ikke innvandrerbakgrunn en relevant faktor, er direkte feil. Selv om flesteparten av de ungdomskriminelle er født i Norge, fremgår det av politiets egne rapporter at selv om de fleste er norske statsborgere (83 %) og flertallet er født i Norge (70 %) har hele 262 av individene (77 %) innvandrerbakgrunn, jf. rapporten «Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo» fra 2022. Sett i lys av disse tallene, fremstår politimesterens uttalelser til NRK som bevisst desinformasjon om bakgrunnen til personene som utgjør det ungdomskriminelle miljøet i Oslo.
Det ønskes derfor besvart om statsråden mener det er riktig å korrigere politimesterens feilaktige fremstilling om at innvandrerbakgrunn ikke er en relevant faktor i forståelsen av hvem personene som var involvert i masseslagsmålet er. For å håndtere et samfunnsproblem på en god måte, er det avgjørende at offentligheten, politikere og øvrige beslutningstagere gis korrekte fakta og en riktig situasjonsbeskrivelse.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I NRK Dagsrevyen 2. august opplyste politimesteren i Oslo at 75 prosent av de ungdommene som ble anmeldt for gjentatt kriminalitet i Oslo i fjor var født i Norge. Opplysningene er basert på en undersøkelse gjennomført i Oslo politidistrikt. Politiet har i media også vist til rapporten "Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo", utarbeidet i samarbeid med Oslo kommune. Et hovedpoeng i denne rapporten er at de som begår kriminelle handlinger er sårbare barn som har mange risikofaktorer og få, eller ingen, beskyttelsesfaktorer i sin oppvekst i Norge. Rapporten viser også at mange av barna har foreldre som har innvandret til Norge, men at dette kun utgjør en av mange faktorer.
At barn og unge som begår kriminelle handlinger kjennetegnes ved svake oppvekstsvilkår, fremgår også i rapporten «Kjennetegn ved barn og unge som begår kriminelle handlinger og virkninger av straff», utarbeidet på oppdrag for Justis- og beredskapsdepartementet i 2022. De har oftere vært i kontakt med barnevernet, foreldrene har i gjennomsnitt lavere utdanningsnivå og inntekt og har oftere vært straffet for kriminelle handlinger. Barna selv er overrepresentert blant de med svakeste prestasjoner i grunnskolen. Hos gjengangerne er disse kjennetegnene ytterligere overrepresentert.
Jeg har merket meg politimesteren i Oslo sitt engasjement for forebygging og bekjempelse av barne- og ungdomskriminalitet. Dette er også noe jeg er opptatt av.
Arbeidet med en stortingsmelding om forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet og arbeid med sosial utjevning vil, blant annet basert på de foreliggende rapportene, være svært viktig. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider også med å forbedre ungdomsreaksjonene, med en målsetting om å få reaksjoner som hjelper barn og unge ut av kriminalitet.