Andreas Sjalg Unneland (SV): Har ministeren vurdert behovet for klargjøringer eller regelendringer innenfor kriminalomsorgen for å sikre at ansatte i kriminalomsorgen er omfattet av en erstatningsordningen på lik linje som ansatte i politiet?
Begrunnelse
I april 2022 ble det stilt et spørsmål til justisministeren fra representant Ingunn Foss (H) om statsråden ønsker å få på plass en erstatningsordning for ansatte i kriminalomsorgen, etter mønster fra arbeidet med ordningen for ansatte i politiet iht. lovendringen i 2021, og når vil departementet sette i gang arbeidet.
Begrunnelsen var at i 2021 vedtok Stortinget en endring i politiloven om å sikre ansatte i politiet rett til full erstatning for skader som skjer under pålagt operativ trening, og som ikke dekkes etter yrkesskadeforsikringsloven. I Meld. St. 39 (2020 – 2021) Kriminalomsorgsmeldingen, som Støre-regjeringen har trukket, fremgår det at:
«Justis- og beredskapsdepartementet har […] til hensikt å sette ned en arbeidsgruppe etter mønster fra arbeidet med ordningen for ansatte i politiet for å se på lignende regelendringer rettet mot ansatte i kriminalomsorgen».
Svaret fra ministeren var: Jeg er kjent med at ansatte i kriminalomsorgen har liknende erfaring som politiet mht. ikke å få anerkjent skader de mener er oppstått under trening som yrkesskade. Jeg ønsker å få vurdert behovet for klargjøringer eller regelendringer også innenfor kriminalomsorgen. Løsningen som er valgt for politiet, må vurderes i dette arbeidet.
Hva har skjedd siden svaret ble gitt og har man kommet videre i arbeidet med å sikre en erstatningsordning for ansatte i kriminalomsorgen.