Ane Breivik (V): Hva vil statsråden gjøre for å kompensere norske studenter i utlandet for konsekvensene av en historisk svak kronekurs kombinert med høy prisvekst?
Begrunnelse
Internasjonalisering av utdanning og forskning har lenge vært et uttalt mål, blant annet befestet ved stortingsmeldingen “Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning”. I 2022 fikk drøyt 19.300 nordmenn støtte fra Lånekassen for å studere i utlandet.
Norske studenter i utlandet er svært sårbare for valutasvingninger. Dette var grunnlaget for at regjeringen Solberg fra studieåret 2015‒2016 innførte valutajustering av både lån og stipend til skolepenger for studenter som tar utdanning i utlandet. I praksis betyr dette at staten, fremfor studentene, bærer en større del av risikoen for eventuelle valutasvingninger. Staten dekker i større grad tapet dersom kronekursen svekkes, ved at studenten får dette kompensert, men staten kan også sitte igjen med redusert kostnad til lån og stipend dersom kronen styrker seg.
Basisstøtten er imidlertid ikke valutajustert. Dagens situasjon, med høy prisvekst og en krone på historisk svake nivåer, medfører at mange norske studenter i utlandet opplever problemer med å dekke grunnleggende levekostnader. Det melder ANSA, Samskipnaden for norske studenter i utlandet, på NRK tirsdag 28. mars.
- Om studenter velger å ta utdanning i utlandet som fører med seg kostnader utover det som er mulig å bære, er det individuelle valg som studenter gjør, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel til NRK.
Regjeringen har tidligere kuttet i stipendandelen for norske studenter i utlandet. Det er vanskelig å se hvordan et slikt grep, sammensatt med mangelen på kompenserende tiltak i møte med den krevende dyrtiden norske studenter i utlandet nå opplever, vil få flere til å ta utdanning utenfor Norge i tråd med våre målsetninger for internasjonal studentmobilitet. Tvert imot, så er det grunn til å bekymre seg for at utdanning i utlandet utelukkende blir et luksusgode forbeholdt de med midler til det.