Mímir Kristjánsson (R): Mener statsråden at det å sladde lønnsopplysninger til tross for at det ikke er noe i tilsynsrapporten som tilsier underbetaling er nødvendig og riktig tolkning av offentlighetsloven, ser statsråden at denne sladdepraksisen vanskeliggjør arbeidet med å avdekke sosial dumping og vil statsråden vurdere om en lovendring må på plass for å gi offentligheten nødvendig innsyn i saker om potensiell sosial dumping og arbeidslivskriminalitet?
Begrunnelse
I 2020 klaget Byggebransjens uropatrulje på Arbeidstilsynets praksis med å hemmeligholde timelønnssatser i bedrifter de har ført tilsyn med. Klagen førte til følgende medieoppslag:
https://frifagbevegelse.no/magasinet-for-fagorganiserte/han-etterforsker-sosial-dumping-men-arbeidstilsynet-hemmeligholder-lonna-for-dem-som-blir-underbetalt-6.158.754389.2fe30a84d9
https://frifagbevegelse.no/magasinet-for-fagorganiserte/roe-isaksen-ma-svare-pa-hvorfor-arbeidstilsynet-hemmeligholder-lonna-i-akrimbedrifter-6.158.761530.86917468fe
Siden klagesaken i 2020 mener Byggebransjens uropatrulje at sladdepraksisen er blitt grovt forverret og de har levert følgende klagetekst til Arbeidstilsynet:
«På vedlagte arbeidskontrakter er alle lønnsopplysninger sladdet, til tross for at det ikke er noe i tilsynsrapporten som tilsier underbetaling.
Forrige gang jeg klaget på samme forhold ble det fra Arbeidstilsynets side opplyst at sladding av lønnsopplysninger kun skal praktiseres når det er snakk om lønnssatser som er i strid med minstelønnsbestemmelsene i allmenngjøringsloven.
Offentleglova og rettleieren til lova slår fast at lønnsopplysninger ikke er et privat forhold som har krav på hemmelighold så lenge lønna er fra det offentlige eller følger allmennkjente tariffer. Men hvis lønna avviker fra tariffen er det et personlig forhold som ikke skal være offentlig. Arbeidstilsynet viste til dette da de besvarte min klage i 2020, og Sivilombudsmannen svarte at dette var rett fortolkning av loven.
Jeg mener en slik sladdepraksis er til hinder i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Siden vår klagesak i 2020 fremstår dagens praksis som en grov forverring av sladdepraksisen i Arbeidstilsynet.
Jeg representerer Byggebransjens uropatrulje, som er en del av Fair Play Bygg Norge.
Jeg ber dere vurdere saken på nytt.»