Jan Tore Sanner (H): Den kjente russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza har svært dårlig helse etter at han ble forgiftet i 2015 og 2017, og står nå tiltalt for «landsforræderi» i en pågående rettssak.
Hvordan vurderer utenriksministeren situasjonen for Vladimir Kara-Murza, og vil hun ta initiativ til å innføre målrettede sanksjoner mot hovedaktører i forfølgelsen og eventuelt andre tiltak som kan bidra til at Kara-Murza slipper ut av fengsel og får nødvendig behandling?
Begrunnelse
Vladimir Kara-Murza er en kjent russisk opposisjonspolitiker, journalist, historiker og menneskerettighetsforkjemper. Han er politisk fange i Russland, hvor han i en pågående rettssak står tiltalt for «landsforræderi» med en strafferamme på opp mot 25 år. Samtidig er hans helsetilstand svært dårlig. Han ble forgiftet i 2015 og 2017 og lider av senskader; en form for svekkelse av nervesystemet som særlig merkes i ben og armer.
Kara-Murza har en unik stilling i den demokratiske bevegelsen i Russland, og er kjent fra mange opptredener i internasjonale fora, nasjonale parlament, osv. Han har blant annet fått Europarådets Václav Havel menneskerettighetspris i 2022. Han har vært hyppig deltaker på Oslo Freedom Forum og samarbeidet med norske parlamentarikere og Den norske Helsingforskomité om arrangementer i rammen av OSSEs parlamentarikerforsamling.
I november 2021 var han hovedtaler ved Den norske Helsingforskomités Sakharov Frihetspris-arrangement i Oslo rådhus. Her snakket han om arven etter sovjetisk forfølgelse i dagens Russland. Talen utgjør nå ett av tre punkter i siktelsen mot ham for landsforræderi.
Det er hundrevis av politiske fanger i Russland, men Kara-Murzas sak skiller seg ut. Den er unik ved at han er siktet for landsforræderi kun basert på taler som kritiserer russiske myndigheter. Med hans egne ord:
«Min sak markerer det første tilfellet i det post-sovjetiske Russland der offentlig kritikk av myndighetene er offisielt definert som "forræderi".»
Den norske Helsingforskomité har i samarbeid med aktivisten og finansmannen Bill Browder tidligere hatt kontakt med Utenriksdepartementet om saken hans. I et brev av 31. oktober 2022 ba de om at Norge sammen med likesinnede land innfører målrettede sanksjoner mot hovedaktører i forfølgelsen av Kara-Murza. I et svarbrev av 16. januar 2023 understreker statssekretær Eyvind Vad Petersson at Norge «vil fortsette å konsultere med andre land og vil legge vekt på synspunktene til EU og like-sinnede land» når det gjelder å innføre slike sanksjoner. EU har så langt ikke innført noen sanksjoner knyttet til saken mot Kara-Murza, mens Canada og USA har sanksjonert noen og Storbritannia er ventet å gjøre det.