Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1758 (2022-2023)
Innlevert: 21.03.2023
Sendt: 21.03.2023
Besvart: 23.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Jeg viser til svaret olje- og energiministeren ga meg 16. mars 2023, Dokument nr. 15:1655 (2022-2023). Her er det ingen juridisk begrunnelse for hvorfor vindkraftanleggene på Storheia og Roan kan drives videre.
Kan jeg derfor be om en juridisk begrunnelse for hvorfor anleggene kan drives når statsråden selv fastslår at konsesjonsvedtakene er ugyldige?

Begrunnelse

Tidligere leder av Justisdepartementets lovavdeling Inge Lorang Backer sier til Teknisk Ukeblad 14. mars: "I prinsippet er nok den driften som nå har funnet sted ulovlig og straffbar:
Videre sier han:

"Forutsetningen for at utbyggeren kan ta området i bruk på en måte som innskrenker eller vanskeliggjør reineiernes bruk, er at det er hjemmel for det og at de har fått fastsatt erstatning. Ingen av delene er tilfelle på Fosen."

https://www.tu.no/artikler/jusekspert-mener-fosen-utbyggerne-kan-straffes-med-boter/527741?key=lxzsTY8d

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg viser til mitt svar av 16. mars til representant Haltbrekken. Svaret uttrykker de juridiske vurderingene som begrunner Olje- og energidepartementets oppfølging av Høyesteretts dom. Selv om Høyesterett la til grunn at konsesjonsvedtakene er ugyldige, innebar dommen ingen umiddelbar opphevelse av vedtakene. Fram til nye vedtak kommer på plass, drives vindkraftverkene i henhold til de opprinnelige konsesjonene, slik det følger av gjeldende forvaltningsrettslige regler og prinsipper.
Når det gjelder de siterte uttalelsene fra artikkelen i Teknisk Ukeblad som representanten viser til begrunnelsen for spørsmålet, vil jeg bemerke at disse omhandler privatrettslige forhold mellom vindkraftselskapene og reindriften.