Rasmus Hansson (MDG): Vil mat- og landbruksministeren kjempe for at Norge får forsette vår praksis med 35 dagers holdbarhet på egg, og ikke måtte underlegge oss EU sitt regelverk om 28 dager?
Begrunnelse
Norge har lang tradisjon for å være stolte av at vi har salmonellafrie egg, og generelt svært god hygienisk kvalitet. Dette oppnår vi pga. gode rutiner for hygiene og kontroll på gården og eggpakkeriene, og en desentralisert produksjon med mindre besetninger enn det som er vanlig i Europa. I tillegg har vi sammenhengende kjøling fra gården, via transporten, til utsalg i butikk. Dette gir svært god holdbarhet, med en risiko for bakterievekst med salmonellasmitte nær null. Dersom Norge må følge EUs regelverk i denne saken vil det bli svært vanskelig å hente egg så ofte som nødvendig på gårdene som ligger et stykke unna eggpakkeriene. Mange av dagens eggprodusenter får hentet egg én gang per uke pga. store avstander. For å oppnå lang nok salgsperiode i butikk må det hentes egg to ganger per uke dersom holdbarheten settes ned med en uke. Da vil flere gårder gå ut av produksjon og norsk landbruk bli ytterligere sentralisert i større enheter i nærheten av eggpakkeriene.