Bjørnar Moxnes (R): Kan forsvarsministeren redegjøre for avtalegrunnlaget for Camp Viking; for hvilke partier av Royal Navy’s pressemelding om Camp Viking, setning for setning, som er korrekte og hvilke som er feil; hvorvidt og eventuelt hvordan Stortinget ble informert om Camp Viking og hvorvidt regjeringen har bedt britiske myndigheter trekke tilbake og dementere pressemeldingen om opprettelsen av en britisk operasjonsbase i Norge?
Begrunnelse
8. mars annonserte Royal Navy, Storbritannias kongelige marine, «en ny arktisk operasjonsbase» for britiske kommandostyrker i Norge, kalt Camp Viking:
«En ny arktisk operasjonsbase vil støtte Storbritannias kommandoer for de neste 10 årene, mens Storbritannia understreker sin forpliktelse til sikkerhet i det høye nord», heter det i pressemeldingen.
I pressemeldingen omtales Camp Viking som «Forvard Operating Base» og «knutepunkt for Royal Marines Commandos».
NTB omtaler saken som følger:
«Beliggenheten er ideell for å ha en avskrekkende effekt i regionen og plassert slik at Storbritannia kan reagere raskt dersom de må forsvare Natos nordre flanke og sin nære allierte Norge, står det i pressemeldingen fra den britiske marinen.»
NRK melder at det skal utstasjoneres 1 000 britiske kommandosoldater på Camp Viking.
Til NTB sier Forsvarsdepartementet at det som kommer fram i pressemeldingen fra Royal Navy er feil og at det ikke dreier seg om en britisk base, men en leir som «ble etablert for noen år siden da Åsegarden leir utenfor Harstad ble nedlagt som alliert treningssenter» og som ikke bryter med norsk basepolitikk.
Det fremkommer imidlertid av den britiske marinens pressemelding at det ikke kun dreier seg om en leir for trening, men en «operasjonsbase», definert som «Forward Operating Base» med strategisk beliggenhet som Storbritannia kan bruke som utgangspunkt for skarpe militæroperasjoner i regionen.
Det fremgår ikke i pressemeldingen eller Forsvarsdepartementets uttalelse hva slags avtaler som ligger til grunn for Royal Navy’s bruk av Camp Viking.
15. november 2022 uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt at «lav spenning i det høye nord bør forbli vår visjon». Pressemeldingen om at Storbritannia åpner en militærbase i Nord-Norge er allerede referert i internasjonale medier over store deler av verden, fra britiske Daily Mail til India Times, men spørsmålsstiller har foreløpig bare sett den norske regjeringens dementi på norsk. Dersom regjeringen mener Storbritannia feilinformerer det internasjonale samfunnet om opprettelsen av en britisk militærbase i Nord-Norge, bør det være i regjeringens interesse at denne feilinformasjonen opphører ved at pressemeldingen trekkes tilbake og dementeres raskest mulig av britiske myndigheter.