Sofie Marhaug (R): Vil statsministeren gi en offisiell beklagelse på vegne av staten Norge til reindriftsutøverne på Fosen for menneskerettighetsbruddet de er utsatt for?
Begrunnelse
Saken om utbyggingen av vindkraftanlegg på Fosen har vart i over 20 år. I 2010 ble det først gitt konsesjon til vindkraftanleggene på Storheia og Roan, og konsesjonene ble stadfestet da regjeringen i 2013 avviste reindriftsutøvernes klage.
I 2016 ble byggingen startet i gang, til tross for en pågående rettsprosess. I 2018 anmodet FNs høykommisjonær for menneskerettigheter Norge om å stanse byggingen av Storheia, men ble tvert avvist. Vindkraftanleggene ble ferdigstilt i 2019 og 2020.
11. oktober 2021, for over 500 dager siden, avgjorde Norges Høyesterett at vedtaket om konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk på Fosen var ugyldig fordi utbyggingen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.
Utbyggingen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27, det vil si menneskerettighetene.
Utbyggingen er altså et menneskerettighetsbrudd, utbyggingen er gjennomført og vindkraftverkene er i drift uten lovlig konsesjon. Det er derfor et pågående menneskerettighetsbrudd.
Ingenting har endret seg på bakken i de over 500 dagene som har gått, selv om staten har brutt deres menneskerettigheter. Selv om avgjørende vedtak ble gjort under tidligere regjeringer, særlig regjeringene Stoltenberg II og Solberg, har det blitt gitt flere offisielle beklagelser på vegne av staten for brudd på menneskerettigheter som har skjedd tilbake i tid.