Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1486 (2022-2023)
Innlevert: 23.02.2023
Sendt: 24.02.2023
Besvart: 08.03.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): FN uttrykte i 2022 med bekymring for økt undertrykkelse av baha’ier i Iran fra myndighetens side. Det virker ikke å være noe tegn til at denne undertrykkelse har avtatt den siste tiden.
Er regjeringen i dialog med andre land for å øve press på Iranske myndigheter for å bidra til å hjelpe baha’ienes situasjon?

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Menneskerettighetssituasjonen i Iran er alvorlig. Jeg deler representantens bekymring over økende forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter i Iran, og bahai’enes vanskelige situasjon. Jeg viser i denne sammenheng til mitt svar på skriftlig spørsmål om Iran, nr. 2751 (2021-22).
Norske myndigheter følger utviklingen i Iran nøye. Vi er i dialog med likesinnede land om hvordan vi best kan øve press på iranske myndigheter til å respektere sine menneskerettslige forpliktelser. Fokus på minoriteters rettigheter er en viktig del av dette arbeidet.
Norge har i likhet med FN lenge vært bekymret for situasjonen for baha’ier, ateister og andre tros- og livssynsminoriteter. I motsetning til de abrahamiske religionene kristendom og jødedom er baha’i-religionen forbudt i Iran. Religions- og trosfrihet for religiøse minoriteter, som baha’i og kristne konvertitter, var derfor en av Norges anbefalinger til Iran i forbindelse med den periodiske landgjennomgangen (Universal Periodic Review) av Iran i FNs menneskerettighetsråd i 2019. Den neste gjennomgangen av menneskerettighetssituasjonen i Iran i Menneskerettighetsrådet vil finne sted i 2025.
Sammen med 12 andre land, sluttet Norge i april 2022 seg til en felles uttalelse initiert av USA om diskriminering av Baha’i i Iran. Baha’ienes situasjon i Iran ble også tatt opp i FNs generalforsamlings resolusjon om menneskerettighetssituasjonen i Iran vedtatt av FN i desember 2022. Norge er med i kjernegruppen av land som årlig forhandler om denne resolusjonen.
Utenriksdepartementet har jevnlig dialog med representanter for baha’isamfunnet i Norge. Vi vil fortsette å bruke alle de kanaler vi har, bilateralt og multilateralt, for å påvirke Iran til å respektere og implementere menneskerettighetene, inkludert tro – og livssynsfrihet for bahai’er.