Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1434 (2022-2023)
Innlevert: 20.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Besvart: 02.03.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hva vil statsråden gjøre for at Forsvaret tar på alvor personer som melder fra om overgrep, trakassering og mobbing innenfor forsvarets organisasjon og følger opp disse skikkelig, og hva vil bli gjort for å stanse de uakseptable handlingene?

Begrunnelse

I mediene de senere dager har igjen trakassering og manglende oppfølging av kvinnelige ofre i Forsvaret blitt avdekket. Det er svært bekymringsfullt at det fortsatt viser seg å være grov uakseptabel adferd mot kvinner i Forsvaret, etter at Forsvaret i flere år har forsikret samfunnet om at det skal være, og er, trygt å avtjene førstegangstjeneste.
Senest i 2022 forsikret Forsvarssjefen at det er nulltoleranse for trakassering og mobbing i Forsvaret. Det ble etablert nye rutiner for å rette opp i den urett som hadde rammet oppfølgingen og beskyttelsen av ofrene for ukulturen i Forsvaret. Nå dukker det opp nye alvorlige saker som kan skremme vekk unge jenter fra forsvaret og gjør at foreldre også blir redd for å sende døtrene sine inn i et slikt miljø.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Vi har det siste året sett for mange eksempler på historier som beskriver kritikkverdige hendelser knyttet til mobbing og seksuell trakassering. Oppfølgingen av denne type saker ikke har vært god nok i Forsvaret: Det har også forsvarssjefen vært tydelig på. Vi skal ikke ha mobbing, trakassering eller overgrep i Forsvaret. Dersom noe likevel skjer, skal det umiddelbart tas tak i og følges opp, og uakseptable handlinger skal ha konsekvenser. Alle som er inne til førstegangstjeneste eller tjenestegjør i Forsvaret skal bli tatt vare på.
Forsvaret har igangsatt et arbeid for å vurdere særskilte trekk ved sin virksomhet som kan bidra til økt risiko for uønskede hendelser og hva som kan gjøres for å håndtere dem, både på individnivå og som organisasjon. Dette er et initiativ jeg etterspør og støtter.
Vi må i større grad ha en helhetlig tilnærming fremover til de kulturutfordringene vi har i Forsvaret. Hele forsvarssektoren må være med i dette arbeidet. Dette var bakgrunnen for at jeg den 21. februar gjennomførte et møte i Oslo Militære Samfund med blant andre forsvarssjefen, tillitsvalgte for de ansatte, soldatenes tillitsvalgte og Militært kvinnelig nettverk for å diskutere mulige tiltak i kjølvannet av varslingssakene. Viktige momenter som kom frem var manglende kompetanse og erfaring på lavere befalsnivå, behov for tydelig ledelse og forbedret håndtering av hendelser. Videre fikk jeg tydelige tilbakemeldinger om at hendelsene som er kommet frem i mediene er uttrykk for et kulturproblem. Det kom frem en rekke forslag til tiltak som vil bli vurdert av forsvarssjefen i det videre arbeidet.
Som forsvarsminister etterspør jeg, og vil legge til rette for, at Forsvaret kommer videre i arbeidet. Blant annet ser jeg på det juridiske rammeverket for disiplinærsaker. Jeg vil også vurdere om Forsvaret har de nødvendige rammebetingelsene for utdanning og kompetansebygging. Jeg kommer også til å styre Forsvaret på en tydelig ambisjon om økt kvinneandel i organisasjonen. Flere kvinner i Forsvaret vil kunne bidra til å videreutvikle og forbedre organisasjonskulturen. Jeg vil også vurdere gjennomføringen av våre regelmessige undersøkelser om mobbing og seksuell trakassering for hele sektoren. Undersøkelsene skal inngå i en helhetlig tilnærming til arbeidet med holdninger og verdier.
Etter at varslingssakene har kommet opp det siste året, har Forsvaret jobbet godt med forebyggende tiltak. Det er blant annet igangsatt et arbeid som skal fokusere på kulturen i organisasjonen, inkludert en ytterligere systematisering av videre tiltak mot mobbing og trakassering. Forsvarssjefen forlater nå prinsippet om at varslingssaker skal løses på lavest mulig nivå, og øker bemanningen innenfor varsling. Forsvaret har også igangsatt kompetansehevende tiltak rettet mot ledere og ansatte rundt arbeidsgiverrollen og varsling. Dessuten har Forsvaret endret varslingsprosessen for å sikre likebehandling. Det skal nå konfereres med Generaladvokaten i alle saker som omhandler mobbing og trakassering, og Forsvarsstaben skal kvalitetssikre tilfeller av avvik fra anbefalingene. Forsvaret oppretter en sentral varslingsenhet som skal ha tilstrekkelig med ressurser og kompetanse til kontinuerlig å registrere, kategorisere, undersøke, behandle og sluttføre alle varslingssaker. Denne enheten skal være tyngdepunktet for varsling i Forsvaret, og skal være etablert med virkning fra 1. august 2023. Dagens sentrale varslingsmottak vil i mellomtiden bli styrket med tilførsel av midlertidige årsverk og kompetanse, i tillegg til at lokale varslingsmottak i forsvarsgrenene tilføres ytterligere årsverk. Fagplanene for utdanning og opplæring i arbeidsgiverrollen styrkes.
Både Forsvaret og konsulentselskapet PwC har vurdert på nytt tidligere varslingssaker og reaksjonene på disse. I disse gjennomgangene åpnes det for at reaksjonene i den enkelte sak kan strammes inn ytterligere der sanksjonene ikke fremstår tilstrekkelige når sakene sammenlignes på tvers. Det er også fastsatt ny praksis med informasjon til varsler om eventuelle tjenstlige reaksjoner som følge av varslet. Jeg er tilfreds med at forsvarssjefen klart og tydelig prioriterer arbeidet med å forbedre varslingssystemet.
Jeg vil ha tett dialog med forsvarssjefen om en helhetlig og systematisk tilnærming til tiltak som senker risikoen for uønskede hendelser og forbedrer håndteringen av varsler i organisasjonen. Vårt felles mål er at ingen i Forsvaret skal oppleve mobbing eller seksuell trakassering i tjenesten, og at Forsvaret skal være et trygt og godt sted for alt personell.