Seher Aydar (R): Det er kommet fram etter en innsynsbegjæring at det i perioden 2019 – 2022 kom inn over 90 klager på Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK).
Hvordan er disse klagene blitt fulgt opp, hvorfor har det ikke ført til noe tilsyn og hva tenker statsråden å gjøre med at den eneste enheten i det offentlig som nå tilbyr behandling til transpersoner ikke følger de nasjonale faglige retningslinjene for kjønnsinkongruens satt av Helsedirektoratet?
Begrunnelse
Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) ved Rikshospitalet mottatt over 90 pasientklager de siste to årene. Helsetilsynet har ikke imidlertid opprettet tilsynssak selv etter et høyt antall klager.
NBTK nekter åpent å følge de nasjonale faglige retningslinjene for kjønnsinkongruens satt av Helsedirektoratet. Blant annet sa tjenestens leder i en nettsak i NRK 12. april 2022 at de er strengere enn den nasjonale retningslinjen.
Det er vedtatt at behandlingstilbudet for transpersoner skal desentraliseres, men nye signaler fra departementene angir at disse ikke vil tilby hormonbehandling. Transpersoner i Norge står da igjen med en nasjonal behandlingstjeneste som nekter å følge nasjonale faglige retningslinjer og som ikke blir ettergått av Helsetilsynet. I et intervju med Blikk har statsråden innrømmet at tilbudet til personer med kjønnsinkongruens lenge har vært mangelfullt, men dersom NBTK fortsatt skal ha behandlingsmonopol uten å forholde seg til retningslinjen, vil situasjonen for transpersoner som har behov for behandling utover psykososial støtte og hjelpemidler være uendret.