Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1110 (2022-2023) Innlevert: 23.01.2023 Sendt: 24.01.2023 Besvart: 03.02.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Hans Andreas Limi (FrP): Viser til oppslag i VG 23. januar om at cruiserederier som ønsker å donere bort overskuddsmat til eksempelvis Matsentralen stoppes av gjeldene tollregelverk. Konsekvensen er at mye flott mat må kastes. I følge Tolletaten er tollbestemmelsene generelle regler og det må eventuelt tas politiske beslutninger om dispensasjonsordninger. Vil statsråden ta initiativ til en dispensasjonsordning i tollregelverket slik at eksempelvis cruiserederier for fremtiden kan få donere bort overskuddsmat til matsentralen?
Trygve Slagsvold Vedum: Alle varer som innføres til landet må tollbehandles, og for varer som innføres til fri disponering (forbruk i Norge), skal det beregnes merverdiavgift, tollavgift og særavgifter. Tollmyndighetene kan heller ikke frigjøre varer for disponering uten at det foreligger nødvendige tillatelser for innførsel fra relevante myndigheter.Merverdiavgiftsloven § 6-19 gir fritak (fra uttaksberegning) for næringsmidler som avgiftspliktige gir vederlagsfritt til mottaker for utdeling på veldedig grunnlag. Merverdiavgiftsforskriften har nærmere vilkår for dette fritaket. Det gjelder tilsvarende fritak for enkelte særavgifter. Disse fritakene gjelder imidlertid bare for varer som er innført til eller produsert i Norge. Jeg viser til at regjeringen har som målsetning å redusere matsvinn. Avgifter bør ikke føre til at overskuddsmat blir destruert hvis det kan benyttes til utdeling på veldedig grunnlag. Jeg er derfor i utgangspunktet enig i at overskuddsmat fra cruiseskip i utenriksfart bør kunne doneres uten plikt til å svare avgifter, i stedet for å bli destruert. Men dette reiser flere spørsmål som hører under landbruks- og matministeren. Slik jeg har forstått det, er Norge gjennom EØS-avtalen forpliktet til å følge EUs regelverk for veterinær grensekontroll. Det skal sørge for at all mat som importeres fra tredjeland og omsettes i det indre marked, herunder Norge, oppfyller dyrehelse- og folkehelsemessige krav. Regelverket krever at varer som innføres til Norge kommer fra godkjente tredjeland og godkjente virksomheter i disse landene. Varene må oppfylle disse kravene før de kan tas inn i landet og gå til forbruker.Maten som cruiseskipene vil donere, kan være anskaffet i et tredjeland. I tillegg gjelder det andre krav for cruiseskip i internasjonal fart som gjør at de kan anskaffe varer i et EU-land som ikke oppfyller alle dyrehelse- og folkehelsemessige krav. Bakgrunnen for at varer om bord på cruiseskip ikke må oppfylle de samme kravene, er at de ikke skal konsumeres i det indre marked, men kun om bord i skipene. Regelverk for veterinær grensekontroll som Norge er bundet av, synes i utgangspunktet å innebære at cruiseskip i internasjonal fart ikke kan få tillatelse til å innføre og donere overskuddsmat til forbruk i Norge. Jeg har vært i kontakt med landbruks- og matministeren, som vil be Mattilsynet om å vurdere om det likevel kan finnes en mulighet for å kunne ta imot slike donasjoner fra cruiseskip.Dersom det etter matmyndighetenes vurdering skulle vise seg at det likevel finnes mulighet for dette, er jeg innstilt på, i tråd med regjeringens målsetning om å redusere matsvinn, å vurdere de avgiftsmessige sidene ved denne type donasjon av overskuddsmat.