Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:938 (2022-2023)
Innlevert: 10.01.2023
Sendt: 11.01.2023
Besvart: 19.01.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan kan statsråden bidra til å sikre både nødvendig kompetanse og riktigst mulige rammevilkår for at næringen skal lykkes i den viktige oppbyggingsfasen de nå er inne i?

Begrunnelse

Det er i dag flere aktører i Norge som satser på torskeoppdrett. Selskapene viser til at avlsarbeidet som har vært gjort de siste 20 årene har utviklet en torsk som vokser bedre og som fungerer godt som oppdrettsfisk. Det er gledelig, for resultatet er norsk sjømat av høy kvalitet, flere helårlige arbeidsplasser og mer verdiskapning langs kysten.
Ny teknologi og aktører som er villige til å satse gjør at næringen har muligheten til å bli en viktig eksportnæring for Norge. Det er viktig for å sikre at Norge har flere ben å stå på i fremtiden. Staten har også selv bidratt til den nye bølgen med torskeoppdrett gjennom tunge investeringer i det nasjonale avlsprogrammet for torsk. Næringen er i utvikling og opplever nå at det er svært krevende å få tilgang på nye lokaliteter, at kompetansen som er nødvendig hos aktuelle kommuner samt statsforvalterne har et utviklingspotensiale og at det mangler god forvaltningspraksis for torskeoppdrett.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Regjeringen ønsker å legge til rette for at flere skal ta havet i bruk, inkludert de som driver med torskeoppdrett. Det er derfor gledelig at flere nå satser på oppdrett av torsk og at vi har sett en vekst i denne aktiviteten den siste tiden. Samtidig må vi ivareta og balansere hensynet til kysttorsken.
I mange år har det vært drevet et torskeavlsprogram i regi av Nofima med tilskudd fra staten. Forbedringene som er gjort, både avlsmessig og produksjonsmessig, gjør at torskeoppdrettere nå har et langt bedre utgangspunkt for sin produksjon enn tidligere. Dette gir økte muligheter for å oppnå lønnsomhet i torskeoppdrett. Vekst i torskeoppdrett må naturligvis være miljømessig forsvarlig og skje innenfor bærekraftige rammer. Fiskeridirektoratet vil i 2023 gjennomføre et pilottilsyn rettet mot torskeoppdrettsnæringen der målet er å undersøke om drift av disse tillatelsene er i samsvar med akvakulturregelverket og vilkår i tillatelsene.
Jeg mener at en forutsigbar forvaltning basert på fagkunnskap er av stor verdi for havbruksnæringen. Jeg opplever at havbruksforvaltningen på mange områder fungerer svært godt. Samtidig er det også potensial for forbedringer. Forvaltningens praksis utvikles over tid og i takt med utviklingen i næringen og tilfanget av ny kunnskap. Dette gjelder også forvaltningen av torskeoppdrett. I Havforskningsinstituttets "Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2022 - kunnskapsstatus" fremgår det at bestandene av kysttorsk har vært vurdert som mest utsatt for negativ påvirkning fra torskeoppdrett. Oppdrettstorsk som rømmer og kan gyte med villtorsk, og oppdrettstorsk som gyter i merd kan føre til genetisk innkryssing mellom domestisert oppdrettstorsk og ville bestander av torsk med varierende sårbarhet langs Norskekysten. I tillegg kan torskeoppdrettsanlegg føre til endringer i vandringer, adferd, smittespredning og sykdomsutbrudd og fysiologi/reproduksjon hos villtorsk. Dette kan igjen påvirke overlevelse, vekst og rekruttering til ville bestander av torsk. Fiskeridirektoratet arbeider med å skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag knyttet til risiko for økologisk interaksjon mellom oppdrettstorsk og villfisk, og har i den forbindelse bestilt ytterligere risikoråd og kunnskapsstøtte fra Havforskningsinstituttet.
Tilgang på godt og egnet areal er en forutsetning for vekst i torskeoppdrett og i havbruksnæringen for øvrig. Kommunene har ansvaret for planlegging av arealbruken i sin kystsone, og jeg har stor tillit til lokaldemokratiet. Areal er en knapp ressurs, og det er begrensninger for hvor det kan etableres torskeoppdrett. Ifølge Fiskeridirektoratet var det per 12. januar 2023 tildelt 94 kommersielle matfisktillatelser i sjø til akvakultur av torsk. Av disse er 67 tillatelser tildelt i perioden fra 1. januar 2020. Jeg mener det er potensial for videre vekst i torskeoppdrett innenfor dagens rammer, og jeg vil støtte opp under denne utviklingen.