Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:554 (2022-2023) Innlevert: 29.11.2022 Sendt: 30.11.2022 Besvart: 09.12.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe
Roy Steffensen (FrP): Ser forsknings- og høyere utdanningsministeren noen betenkeligheter med at UD har besluttet å stenge generalkonsulatet i Houston, sett i forhold til det omfattende eksisterende samarbeidet mellom universiteter og andre sentrale forskningsmiljøer i Norge og Texas?
Ola Borten Moe: Nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston er en beslutning tatt av utenriksministeren, og er et resultat av en større reformprosess i utenrikstjenesten, et endret sikkerhetslandskap i Europa og en prioritering av utenrikstjenestens begrensede ressurser. USA regnes som en av Norges viktigste partnere innenfor høyere utdanning- og forskningssamarbeid. I Texas og Houston er koblingene mellom Norge og USA spesielt sterke innenfor energi, teknologi og innovasjon. Norske myndigheter vil fortsette å støtte opp og styrke dette samarbeidet. Det vil bli ivaretatt av ambassaden i Washington DC med sitt dedikerte arbeid rettet mot forskning og høyere utdanning, og generalkonsulatene i San Fransisco og New York. Internasjonalt samarbeid, eksempelvis med USA, bidrar ikke bare til økt kvalitet og kompetanse i høyere utdanning og forskning, men til innovasjon og flerkulturell forståelse.Mulighetene for nye samarbeidsaktiviteter mellom utdanning, forskning, innovasjon og næringsliv anses for å være store i Texas. For å øke kvaliteten, relevansen og attraktiviteten til norske utdanningsinstitusjoner, er det viktig at internasjonaliseringen er integrert i og basert på institusjonelt samarbeid. Jeg mener vi har gode forutsetninger for å videreføre og styrke samarbeidet mellom utdannings- og forskningsmiljøer i Norge og USA fremover.