Geir Jørgensen (R): Kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen har slått alarm om den generelle beredskapen og spesielt tilbudet til de fødende ved Nordlandssykehuset Vesterålen. Uten forhandlinger med de tillitsvalgte er fødeavdelinga nå nedgradert til fødestue, og alle risikofødende fra Lofoten og Vesterålen må til Bodø, en biltur på rundt 6 timer vinterstid.
Mener helse og omsorgsministeren at helseforetaket ivaretar beredskapen for befolkingas fødetilbud slik situasjonen ved Nordlandssykehuset avd. Stokmarknes er nå?
Begrunnelse
Nordlandssykehuset Stokmarknes har redusert beredskapen fordi de mangler bioingeniør. Fødeavdelinga er nedgradert til fødestue, noe som innebærer at risikofødende fra Lofoten og Vesterålen ikke lenger har et tilbud i sin hjemregion. Disse må nå belage seg på å føde i Bodø, samt være i Bodø i deler av svangerskapet, da reiseveien er for lang for de som har et komplisert svangerskap. Kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen har uttrykt stor bekymring ikke bare for de fødende, men også for andre pasientgrupper som ikke lenger får behandling ved sykehuset. Dette gjelder pasienter med alvorlige infeksjoner, forgiftninger og pasienter med pågående blødning som nå som hovedregel blir sendt videre til Bodø, ettersom det ikke er mulig å gi dem forsvarlig behandling uten å kunne ta blodprøver og ha muligheten for å gi blod. Rødt forventer at helse- og omsorgsministeren griper inn i denne uholdbare situasjonen ved sykehuset, og instruerer helseforetaket slik at befolkninga i Lofoten og Vesterålen får det det sykehustilbudet og den beredskapen de har krav på.