Mona Fagerås (SV): Hva har Nordlandssykehuset gjort for å rekruttere rett kompetanse til sykehuset i Vesterålen og vil helseministeren nå bidra til å sette inn ressurser og målrettede tiltak som umiddelbart viser en løsning på situasjonen?
Begrunnelse
I Bladet Vesterålen fikk vi nylig servert nyheten om at Vesterålen og Lofot-regionen står uten en fullverdig fødeavdeling i minst et halvt år fremover. Det er en dramatisk svekking av føde- og barsel tilbudet og kvinnehelsen i regionen.
To regioner, Lofoten og Vesterålen, regioner hvor mange allerede har lange reiseavstander til sitt nærmeste lokalsykehus og fødeavdeling. Nordlandssykehuset Lofoten er den eneste fødestua i Norge som har akuttfunksjon. Vi som bor i øyriket, vet hvor vi bor, og hvor vanskelig det kan være å komme seg til og fra regionen vår når været står på som verst.
Planlagte og normale fødsler foregår på Gravdal. Risikogravide selekteres og anbefales å føde på fødeavdelingen på Stokmarknes eller på kvinneklinikken i Bodø. For kvinner i denne gruppa forsvinner nå en viktig trygghet.
Et innbyggertall og befolkningsgrunnlag på +/- 70 000 innbyggere skal nå stå uten lokalsykehus som gir et fullverdig føde- og barseltilbud i minimum et halvt år? Det er uholdbart.
Det forklares fra ledelsen av Nordlandssykehuset at årsaken til ned-graderingen av fødetilbudet skyldes at det mangler fagfolk på laboratoriet på sykehuset. De sier de ikke får fatt i fagfolk for å holde laboratoriet tilfredsstillende bemannet. Dermed kan vi risikere at manglende laboratorie-virksomhet kan gå ut over flere, helt nødvendige funksjoner på sykehuset. Dette kan i neste omgang ramme alvorlig syke, som ikke kan få adekvat behandling på lokalsykehuset.
Nå forventer innbyggerne raske og effektive tiltak som sørger for at kvinner over hele landet har et likeverdig, forutsigbart, trygt og tilgjengelig fødetilbud uavhengig av hvor i landet de bor.