Sofie Marhaug (R): Hvorfor er luft/luft-varmepumper ikke blant de forhåndsdefinerte tiltakene som kan få støtte gjennom energitilskuddsordning til næringslivet ifb. høye strømpriser, og er det å utelate dette tiltaket vurdert i forhold til at ordningen forutsetter godkjenning fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA)?
Begrunnelse
Regjeringen skriver i Prop. 142 S (2021-2022) om en ny, midlertidig energitilskuddsordning til næringslivet ifb. høye strømpriser:
«Når energibruken er grundig kartlagt, vil det gi oversikt over hvilke energikrevende prosesser det er viktig å forholde seg til. Etter dette etablerer foretaket lister over mulige tiltak som kan bidra til effektivisering og omlegging.
Tiltakene i en slik liste bør rangeres etter hvor kostnadseffektive de er, det vil si at tiltak som koster minst å gjennomføre i forhold til energigevinsten, kommer øverst. For hvert tiltak på listen bør det inkluderes informasjon om energibærer, kostnad for gjennomføring og energibesparelse i tillegg til informasjon om selve tiltaket.
Gjennom en slik oppstilling vil en tiltaksliste inneholde mye nyttig informasjon om hvor det vil være mest effektivt å konsentrere innsatsen og dermed legge grunnlaget for å prioritere energieffektiviseringstiltak som vil ha størst effekt.»
For mange foretak vil installasjon av en luft/luft-varmepumpe komme opp som et av de mest kostnadseffektive tiltakene i en slik liste. Det er også mange foretak som ikke kan installere væske/vann- og luft/vann-varmepumper fordi bygget de eier eller er leietaker i ikke har vannbåren varme.
Regjeringen skrev i pressemelding 16. september at tiltak som skulle få støtte i stor grad dreier seg om tiltak som ikke støttes i dag. Væske/vann-varmepumper er de eneste som i dag får støtte gjennom Enova da disse varmepumpene faller inn under definisjonen «senfase teknologiutvikling og tidligfase markedsintroduksjon».
Energitilskuddsordning til næringslivet er innrettet for å utløse flest mulig kWh på en kostnadseffektiv måte. Hva er da begrunnelsen for å utelate luft/luft-varmepumper.