Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til statsministeren

Dokument nr. 15:2967 (2021-2022)
Innlevert: 21.09.2022
Sendt: 22.09.2022
Besvart: 30.09.2022 av statsminister Jonas Gahr Støre

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Mener statsministeren at Norge og andre fossilproduserende land har et ansvar overfor fattige land som nå opplever konsekvenser av klimaendringene, og vil den norske regjeringen følge Danmarks eksempel og gi klimaerstatning til land som er rammet av klimaendringene?

Begrunnelse

Flere fattige land har levert forslag i FNs generalforsamling om klimaerstatninger overfor skadene de nå opplever. Blant annet har Pakistans klimaminister tidligere uttrykt ønske om klimaerstatninger. På møtet i FNs generalforsamling denne uken sa FNs generalsekretær Guterres at “forurenserne må betale” for klimaskadene som nå påføres fattige land over hele verden. På det samme møtet erklærte Danmark at de som verdens første rike land vil betale direkte erstatning for klimakonsekvensene fattige land nå opplever. De fattigste landene påvirkes ofte mest av klimaendringene selv om de har bidratt minst til verdens utslipp.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Klimaendringene har negative konsekvenser for alle land, men de fattigste og mest sårbare landene er hardest rammet. Det viktigste vi gjør er å jobbe for dype og raske utslippskutt som tar oss til Parismålene. Da unngås de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene. Det vil spare verdenssamfunnet, land og lokalsamfunn for betydelige kostnader, både materielt og menneskelig. Samtidig må vi håndtere de konsekvensene vi står overfor. Derfor er støtte til klimatilpasning og forebygging av klimarelaterte katastrofer et prioritert område i norsk utviklingspolitikk. Norge lovte under klimaforhandlingene i Glasgow i 2021 at vi skulle doble vår klimafinansiering fram mot 2026, inkludert minst en tredobling av støtten til klimatilpasning. Dette følger vi nå opp, både multilateralt gjennom for eksempel Verdensbankens globale fasilitet for katastrofereduksjon og gjenoppbygging og FNs organ for katastrofereduksjon, og på landnivå gjennom for eksempel støtte til vær- og klimatjenester. Vi skal også vurdere støtte gjennom nye finansieringsordninger som forsikringsordninger eller sosiale sikkerhetsnett. Det utarbeides nå en ny strategi om matsikkerhet i utviklingspolitikken som blant annet vil fokusere på å redusere omfanget av matrelaterte kriser gjennom forebygging og helhetlig innsats.
Vår opptrapping av støtten til utviklingsland som rammes av de negative konsekvensene av klimaendringene er en del av vår oppfølging av Parisavtalen og en investering i en klimarobust utvikling for alle land. Det er ikke en erstatning. Danmark har også tydelig presisert at deres annonserte bidrag ikke må forstås som erstatning, men som støtte til de mest sårbare som er hardest rammet av klimaendringene. Her er Norge og Danmark på linje.