Sofie Marhaug (R): Når klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn inngikk ny fireårsavtale med Enova i desember 2020 ble mål om energisparing utelatt fra avtalen.
Kan statsråden spesifisere hvor mye prosjekter som Enova har gitt tilsagn til etter at ny avtale trådte i kraft 1. januar 2021 vil øke kraftforbruket i Norge?
Begrunnelse
Energifondet Enova SF ble i sin tid etablert som et statlig fond for klima, fornybar energi og energiomlegging og har som formålsparagraf
«å bidra til å nå Norges klimaforpliktelser og bidra til omstillingen av lavutslippssamfunnet».
Noe av grunnlaget for opprettelsen av Enova SF er å finne i Ot.prp. nr. 35 (2000–2001) Om lov om endringar i lov 29. juni 1990 nr. 50 om produksjon, omforming, overføring, omsetning og fordeling av energi m.m. (energilova). Bakgrunnen for opprettelsen beskrives på følgende vis i proposisjonen:
«Hovudutfordringa i energipolitikken er å syte for ei effektiv og sikker energiforsyning innanfor dei rammer som miljøkrava set. Regjeringa sin strategi for omlegging av energiforbruk og energiproduksjon er å vere i forkant av marknadsutviklinga. Tiltaka retta mot energisparing, mindre bruk av el til oppvarming og ny miljøvennleg energiproduksjon skal medverke til å sikre framtidsretta energiløysingar og skal gi utviklinga i energisektoren ei ny retning.» (s. 8)
Dette er et godt utgangspunkt både for energieffektivisering og for å satse på nye, fossilfrie energikilder som for eksempel solkraft.
Vi ønsker at det spesifiseres hvor mye kraftetterspørselen øker med prosjekter Enova har gitt tilsagn til for reduserte ikke-kvotepliktige klimagassutslipp, og for prosjekter rettet mot teknologiutvikling og innovasjon.