Sivert Bjørnstad (FrP): Deler statsråden næringens bekymring over manglende egenproduksjon av lakserogn, og vil statsråden legge til rette for snarlige forbedringer i stamfiskordningen, slik at næringen kan sikres forutsigbarhet for videre vekst og økt biosikkerhet?
Begrunnelse
Norsk rognproduksjon har tradisjonelt sett fulgt laksens naturlige kjønnsmodningssyklus og biologi, med sesongbaserte leveranser av rogn fra november til april. I tidligere tider snakket vi om noen få innlegg av rogn i året i settefiskleddet, men slik er det ikke lengre. Det har vært en eksplosiv utvikling i antall RAS-anlegg for settefisk i Norge, hvor disse har mellom seks til åtte rogninnlegg gjennom året og med høyere krav til biosikkerhet.
Norge er i dag netto importør av rogn med et særlig nasjonalt underskudd i perioden mai til oktober. Det er et stort paradoks at verdens fremste lakseproduserende nasjon er avhengig av import. Situasjonen burde vært stikk motsatt, og vi burde vært eksportør av kvalitetsrik rogn. Hovedproblemet er rammebetingelser som er gått ut på dato for lengst.
I følge Benchmark Genetics og Sjømatbedriftene utgjorde det norske rognmarkedet i 2021 ca. 500 mill. rognkorn. Dersom en regner ca. 3 kilo slaktet fisk per rognkorn vil det med 2,3 mill. tonn slaktfisk i 2030 tilsvare nesten 2,9 mill. tonn rund laks og nesten 1 milliard rognkorn. Regjeringens ambisjoner om 5 mill. tonn slaktet fisk i 2050 vil innebære nærmere 2 mrd. rognkorn. I et normalår er import av rogn fra Island mellom 20 til 30 mill. rognkorn. Som følge av et presset rognmarked i Norge i år, anslås det fra Benchmark Genetics at tallet for 2022 blir nærmere 70 mill. rognkorn.
En av hovedutfordringene er dagens regulatoriske rammebetingelser for å oppnå tilfredsstillende kapasiteter på kort sikt. Det norske regelverket står i sterk kontrast til hva som er gjeldende på, for eksempel Island, hvor myndighetene har en langt mer offensiv holdning til etablering av produksjon og arbeidsplasser for landbasert stamfisk.
Ett annet vesentlig forhold er at dagens stamfiskordning er konkurransevridende, og hemmer fremtidig vekst. I Norge inngår stamfisklisensene under kategorien «Særtillatelser for produksjon av laks», og har vært gjenstand for flere revisjoner gjennom tidene.
I en tid der havbruksnæringen investerer i fremtidig vekst både i sjø er det et stort tankekors at sykdommer som slår ut deler av den norske produksjonen ikke blir tatt inn i behovsvurderingen. Norge løper en stor risiko for å gå tom for rogn, og det vil ikke være rom for vekst uten import.