Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2216 (2021-2022)
Innlevert: 01.06.2022
Sendt: 01.06.2022
Besvart: 09.06.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Når og hvorledes har Forsvarsdepartementet planlagt å realisere en uavhengig og helhetlig tilsynsmyndighet for norsk militær luftfart?

Begrunnelse

Statens Havarikommisjon sin rapport Forsvaret 2021/02 omhandler en alvorlig luftfartshendelse med C-130J Hercules transportfly den 11.mars 2020 ved fjelløya Mosken i Værøy kommune, Nordland.
I rapporten ble det fremmet tre sikkerhetstilrådninger, hvorav en sikkerhetstilrådning (Forsvaret nr 2021/07T) er adressert til Forsvarsdepartementet:

"Sikkerhetstilråding Forsvaret nr. 2021/07T
Undersøkelsen av nestenkollisjonen med fjelløya Mosken 11. mars 2020 med et C-130J Hercules har vist at Luftforsvarets sikkerhetsledelse, interntilsyn og oppfølging av 335 skvadron har vært utilstrekkelig. Luftforsvarets ledelse hadde dermed ikke fanget opp svakheter i sikkerheten ved 335 skvadron.
Havarikommisjonen stiller spørsmål ved om Luftforsvaret selv er i stand til å avdekke og korrigere egne systemiske sikkerhetsproblemer, og mener undersøkelsen avdekker behov for et eksternt tilsynsorgan.
Statens havarikommisjon tilrår Forsvarsdepartementet å etablere en uavhengig og helhetlig militær luftfartsmyndighet (tilsynsmyndighet). Denne luftfartsmyndigheten må tilføres nye ressurser og ikke gå på bekostning av virksomheten i Luftforsvaret."

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Forsvarsdepartementet behandler denne type hendelser svært alvorlig. Problemstillingen rundt manglende helhet i tilsynsordningene i sektoren er kjent, og er fulgt opp ved at det pågår et prosjekt med utredning av «Tilsyn i forsvarssektoren». Som del av dette arbeidet er det nedsatt en arbeidsgruppe som har hatt som mandat å utrede «Tilsynsordning for militær luftfart», herunder å vurdere tilrådningen fra Statens havarikommisjon. Arbeidsgruppen har vært bredt sammensatt med representanter fra Forsvarsdepartementet, Forsvarets materielltilsyn, Luftforsvaret, Luftfartstilsynet og Forsvarsmateriell. Luftforsvaret har ledet arbeidet.
Arbeidsgruppen leverte sin rapport 1. juni, og styringsgruppen i Forsvarsdepartementet vil vurdere rapporten og gi sin anbefaling. Når rapporten er vurdert og behandlet vil jeg ta en beslutning om hvordan Forsvarsdepartement vil følge opp tilrådningen fra Statens havarikommisjon.