Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2126 (2021-2022)
Innlevert: 20.05.2022
Sendt: 23.05.2022
Besvart: 03.06.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan vil statsråden sørge for «langsiktighet og evne til stabilitet og til å planlegge», slik Nobelprisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser etterlyser i en uttalelse til NRK?

Begrunnelse

Det er en alvorlig situasjon i det norske forskningsmiljøet etter at nyheten kom forrige uke om at hele Forskningsrådets styre er kastet, det er opprettet et interimsstyre og det varsles stans i tildelingene til en rekke prosjekter.
Ifølge Forskerforum er det foreslåtte en rekke tiltak for å spare penger, blant annet å justere støtte til EU-deltakelse for instituttsektoren, 20 pst. i redusert tildeling i 2022 og utlysning i 2023 for postene som går mest i minus, forskyve utlysningen til forskningsinfrastruktur, skyve oppstart av SFF og utlysning av SFI, tildele prosjekter som normalt i 2022, men utsette første betaling til 2023, redusere tildelingsramme på samtlige budsjettformål med 20 prosent i 2022, ikke lyse ut fri prosjektstøtte (med unntak av Unge talenter) i 2023 og å ikke lyse ut Helsesatsingene i 2023.
Dette kan bety at mange forskere kanskje ikke har lønn neste år, noen må kanskje slutte og andre kan komme til å reise utenlands. Da mister Norge gode forskere som har tatt lang tid å trene opp.
Dette har fått de norske Nobelprisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser til å reagere. De uttrykker at de er avhengige av langsiktighet og evne til stabilitet og til å planlegge.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Regjeringen jobber nå med å få kontroll over den vanskelige økonomiske situasjonen i Forskningsrådet. Jeg har forståelse for at situasjonen skaper usikkerhet i forsknings- og innovasjonsmiljøer i Norge, og derfor jobber vi med å finne gode løsninger. Dette gjør vi i samarbeid med Forskningsrådet, slik at løsningene kan bli langsiktige og begrenser konsekvensene i så stor grad som mulig.
Norsk forskningspolitikk ligger fast. Forskningsmiljøene og Forskningsrådet kan også framover regne med stabile og langsiktige inntekter på om lag dagens nivå. Stortinget fastsetter rammene for Forskningsrådets bevilgning. Forskningsrådet kan ikke framover fortsette en praksis der de forplikter seg til utbetalinger langt over denne bevilgningen. Vi er nødt til å raskest mulig få kontroll over den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet – også for å sørge for forutsigbarhet for norske forsknings- og innovasjonsmiljøer.