Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Etter den kraftige stormen 19.11.21 ble det store skader på skogen, ikke minst i Hedalen i Sør-Aurdal kommune. I sitt svar til representanten Jønnes 8.12.21 sier statsråden bl.a.: «Nå jobber jeg med å få oversikt over situasjonen og vil vurdere behovet for eventuelle tiltak og virkemidler utover det forsikringsordningene i dag dekker».
Har statsråden kommet lenger i denne vurderingen nå og hva vil hun eventuelt gjøre for at de sterkt rammede skogeierne ikke skal få store inntektstap på kort og lang sikt?
Begrunnelse
Situasjonen preges av en rekke utfordringer, som hver for seg og samlet vil vanskeliggjøre både påkrevet opprydding av skadede arealer og reetablering av skog. For at man skal kunne unngå en rekke alvorlige og svært kostbare følgeskader, er det ifølge skogeierne viktig å få ryddet og reetablert de ødelagte skogområdene så raskt som mulig. Alternativkostnaden ved at dette ikke gjøres, vil bli langt større for samfunnet enn dersom det kan utføres raskt og effektivt. De normale virkemidlene er imidlertid ikke tilstrekkelige. Stormen har ødelagt enorme skogområder, rasert store verdier og skapt problemer som den enkelte skogeier ikke vil kunne løse alene. Minimale overskudd ved oppryddingen (evt. rene underskudd), som skyldes kraftig redusert virkespris og ekstraordinært høye driftskostnader, fører til at midlene som ellers ville kunne avsettes ved normal drift (f.eks. skogfondsmidler) vil bli vesentlig redusert. Det fører igjen til at det nødvendige økonomiske handlingsrommet for opprydding og reetablering av skog i mange tilfeller vil bli så redusert at en forsvarlig opprydding ikke vil være mulig. Følgene av manglende opprydding vil potensielt være katastrofale, og omfatte bl.a. meget stor risiko for totalskade på grunn av omfangsrike barkbilleangrep, også på stående frisk skog over ytterligere store områder.