Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:840 (2021-2022)
Innlevert: 07.01.2022
Sendt: 10.01.2022
Rette vedkommende: Barne- og familieministeren
Besvart: 18.01.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Skal det være slik at kommuner hvor OVS er grunneier, faktisk skal være forhindret i å få til konstruktiv og nyttig utvikling fordi man får slike avslag, burde det ikke være i fondets egeninteresse at de faktisk både fikk inntekter (fra kjøperen LK), og i tillegg kan være med på å bidra til en positiv utvikling i en kommune de er grunneier i?

Begrunnelse

Lødingen kommune har anmodet opplysningsvesenets fond om utkjøp av tomta ved ungdomsskolen. Området er etter gjeldende reguleringsplan regulert til næringsformål.
Kommunen har fått avslag på denne anmodningen etter at vi har hatt festekontrakt der siden 1948.
Begrunnelse fra OVS er sitat:
Opplysningsvesenets fond, heretter omtalt som «fondet», har en restriktiv holdning til innløsning av næringstomter. Denne praksisen er nødvendig for å opprettholde våre løpende driftsinntekter i form av festeavgifter. Da fondet er forpliktet til å drive forretningsmessig og sørge for best mulig forvaltning av fondets eiendom om kapital. Festekontrakt med Lødingen kommune inngått 1. januar 1948 gir adgang til regulering av
festeavgift hvert 25 år i tillegg til ved overføring av festerett. Neste ordinære regulering foretas i sitt 2023. Det er derfor ikke ønskelig for fondet å tilby innløsning av festetomten på nåværende tidspunkt.
Det gjøres oppmerksom på at det heller ikke er innløsningsrett på den aktuelle festetomt i henhold til tomtefesteloven. På denne bakgrunn står fondet fast ved avslag på søknad om innløsning av festetomt.
Lødingen kommune påklaget avslaget, og fikk da en tilbakemelding som var en opprettholdelse av tidligere vedtak om avslag.
Lødingen kommunen er en kommune som over år har opplevd reduksjon i folketallet og prøver derfor med alle mulige midler å tiltrekke seg nye næringer og innbyggere, OVS sitt avslag er med på å forhindre potensiell ny næringsaktivitet og nye innbyggere.
Tomten som det her er snakk om er opparbeidet av Lødingen kommune, og det kan ikke være slik at OVS skal høste av det som andre har sådd.
Kommunen ser at dersom det ikke kommer en føring fra statlige myndigheter vil OVS bli en bremsekloss for utvikling i kommuner hvor de er grunneiere.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Føremålet til Opplysningsvesenets fond (Ovf) er å bevare og auke sine verdiar og forvalte desse til beste for Den norske kyrkja. Forvaltninga skal skje forretningsmessig og på etisk forsvarleg vis. Forvaltninga av fondet er lagt til eit forvaltningsorgan med eiget styre, som avgjer fondet sine disposisjonar.
Ovf forvaltar eigedom og verdiar som historisk sett har vore knytt til prestegardane i Norge. Forvaltninga av fondet er heimla i lov 18. juni 2021 nr. 98 om Opplysningsvesenets fond.
Vidare følgjer det av instruksen for fondet at festetomter som fondet eig kan løysast inn av festar på marknadsvilkår. For festetomter til bustad- og fritidsformål gjeld tomtefestelova sine reglar. Festekontrakt under Lødingen prestegard i Lødingen kommune, som representanten Olsen viser til, er ikkje underlagt tomtefestelova sine reglar, men er basert på kontraktsfridom.
Opplysningsvesenets fond skal vere ein god samfunnsbyggjar og lokal samarbeidspartnar i kommune-Norge. Det er viktig for meg at Ovf som grunneigar medverkar til stads- og næringsutvikling lokalt, og det er det mange døme på.
Kvart år er det mange tomtefestarar som vender seg til Ovf og ønskjer å kjøpe tomta dei festar. For andre eigedommar utanfor tomtefestelova sitt område skal fondet gjera ei samla og grundig vurdering med utgangspunkt i det regelverket og dei instruksane fondet er underlagt. Med utgangspunkt i dei konkrete avtalane blir mellom anna kontrakten si løpetid, reguleringsintervall og konkrete, økonomiske forhold vege opp mot kontraktparten sine interesser og ønskjer.
Eg har fått opplyst frå Ovf at då denne saka blei handsama av fondet vurderte dei det slik at det ikkje var rett å tilby innløysing på det aktuelle tidspunktet. Festeforholdet står framføre ei regulering av festeavgifta i 2023. Det er naturleg at fondet kjem attende til saka i samband med den nye reguleringa og då kan komme i ein breiare dialog med kommunen, der også spørsmålet om innløysing kan vurderast. Eg vil likevel peike på at spørsmålet om å løyse inn eller vidareføre festekontrakten, ikkje er til hinder for at kommunen kan drive konstruktiv og nyttig næringsutvikling på området dei festar. Kontrakten mellom kommunen og fondet varer fram til 2047, noko som gir kommunen høve til å disponere tomta i samsvar med føremålet i kontrakten i heile perioden.