Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:424 (2021-2022)
Innlevert: 18.11.2021
Sendt: 22.11.2021
Besvart: 06.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å tilby koronamedisin til norske koronapasienter så raskt som mulig?

Begrunnelse

Legemiddelet molnupiravir ligger for øyeblikket til godkjenning i EMA og FDA, der legemiddelet er forventet å bli godkjent 30. november. Storbritannia har allerede godkjent koronamedisinen. Legemiddelet halverer ifølge produsenten risikoen for sykehusinnleggelse og død blant koronasyke pasienter. Helsedirektoratet har bekreftet at de er en del av en felles anskaffelse av legemiddelet gjennom EU. Dessverre er det ikke ventet at Norge vil kunne benytte seg av legemiddelet før om flere måneder gjennom EU.
Sykehusene er for tiden under press, grunnet høyt smittetrykk, så en medisin som kan bidra til å avlaste helsetjenestene vil komme både helsevesenet og samfunnet til gode. Spørsmålsstiller har blitt informert om fra legemiddelfirmaet MSD at de har tilbudt en direkteavtale med norske myndigheter som vil kunne gjøre legemiddelet tilgjengelig innen noen uker. Forutsetningen for avtalen er at den godkjennes innen utgangen av november. MSD sier selv at en direkteavtale ikke vil påvirke andre lands tilgang til legemiddelet, og at prisen og volumet vil være tilsvarende en avtale gjennom EU.
Ved å kunne tilby denne medisinen til norske koronapasienter, vil man kunne avlaste helsevesenet og sørge for at en smittebølge over vinteren kan holdes under kontroll. Dersom Statsråden tar initiativ til fortgang i prosessen, vil man kunne tilby legemiddelet til norske koronapasienter før helsevesenet legges under for høyt press, noe som kan bidra til at Norge slipper å innføre nye smittevernstiltak.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Vaksiner er vårt viktigste virkemiddel i møte med koronaviruset. Høy vaksinasjonsdekning og god beskyttelse mot koronaviruset i befolkningen er derfor fortsatt høyt prioritert.
Det er lovende at det nå utvikles flere legemidler for behandling av covid-19. Det vil kunne gi oss flere virkemidler i møte med viruset, og det kan i beste fall bidra til mindre sykdomsbyrde og dermed å avlaste sykehusene og begrense behovet for inngripende smitteverntiltak. MSDs legemiddel molnupiravir er ett av legemidlene som nå har en søknad om markedsføringstillatelse til vurdering hos EMA. I etterkant av representanten Hoksruds spørsmål har selskapet imidlertid publisert oppdaterte data som innebærer at legemiddelet trolig har noe mindre effekt enn først antatt.
Norge deltar i de europeiske fellesanskaffelsene (JPA) for legemidler mot covid-19 gjennom regelverket om grensekryssende helsetrusler som er del av EØS-avtalen. Deltakelse i felleseuropeiske anskaffelser er regjeringens hovedstrategi for tilgang til nye legemidler mot covid-19. Jeg mener at vi har en bedre forhandlingsposisjon når vi forhandler sammen som en større gruppe av land.
MSD har, slik representanten Hoksrud påpeker, gitt uttrykk for at en direkteavtale med selskapet vil kunne gi raskere tilgang til legemiddelet. Jeg mener det er riktig å undersøke mulighetene for tidlig tilgang til molnupiravir. Jeg har derfor gitt Helsedirektoratet i oppdrag å gå i dialog med MSD om dette.