Morten Stordalen (FrP): Vil helseministeren vurdere regelverksendringer på bakgrunn av at norske kommuner ikke lar allmennleger i privat sektor få spesialisere seg innen allmennmedisin?
Begrunnelse
Den nye spesialistforskriften trådte i kraft i 2017 og beskriver hvem som har ansvar for hva i gjennomføringen av spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen i allmennmedisin ble inkludert i spesialistforskriften i 2019. I forskriften fremgår det at kommunen er ansvarlig for å bidra til helhetlige utdanningsløp på tvers av kommuner, private aktører, andre aktuelle aktører og læringsarenaer i spesialisthelsetjenesten.
Helsedirektoratet legger rammer, registrerer kommunene etter søknad og godkjenner leger i spesialisering (LIS). Ansvaret for spesialiseringsløpet ligger hos kommunene, og det er bare kommuner som kan bli registrert som utdanningsvirksomheter for utdanning i allmennmedisin.
Etter at kommunene fikk ansvaret for spesialiseringen i allmennmedisin, ble allmennleger ansatt i private bedrifter i praksis ekskludert fra å kunne spesialisere seg, ifølge en artikkel i Dagens Medisin torsdag 23. september. Volvat, som tidligere har hatt spesialiseringsforløp, ønsker å bidra til å spesialisere allmennlegene, men blir avskåret fra dette fordi legene tvinges til å delta i fastlegeordningen for å oppnå sin spesialitet.
Dr. Dropin opplever også den offentlige forvaltningen som låst, og at dagens ordning er urimelig og ødeleggende for spesialiseringsmulighetene for de private allmennlegene – legene får ikke spesialisert seg, selv om de gjennom sitt arbeid kvalifiserer til mange av læringsmålene i forskriften.
På lederplass samme dag foreslår Dagens Medisin at kommuner og private setter seg ned og snakker sammen, og at idelogien legges igjen på venterommet. Ved å legge til rette at allmennleger i privat sektor får spesialisert seg innen allmennmedisin mener fagbladet at vi i beste fall kan få flere som ønsker å jobbe som fastlege i en kommune i fremtiden og i verste fall sikre at de pasientene som likevel velger å bruke private legetjenester, møtes av en lege som har de nødvendige verktøyene for å kunne ta kloke valg.