Åsmund Aukrust (A): Studentsamskipnadene opplever i dag at netteiere har ulik praksis angående kravet om individuell strømmåling for beboer. Kravet om individuell strømmåling på hybelnivå medfører økte kostander for studentene som bor i en studentbolig eid av samskipnadene. Kostnadsøkningen er knyttet til investeringskostnader som betales over husleien, og medfører en betraktelig økning i faste avgifter til netteier per student.
Vil statsråden vurdere om det er andre måter å beregne for strømforbruket i studentboligene knyttet til samskipnadene?
Begrunnelse
Et studentkollektiv som bygges av studentsamskipnadene er pliktig å etablere bruksenhetsnummer for hver enkelt hybel for sitt strømforbruk. Dette er et krav som ikke gjelder i et kollektiv i leiligheter eller hus, som da vil ha ett bruksenhetsnummer.
Konsekvensene av et krav om individuell strømmåling fører til merkostnader i forhold til investeringer, medfører økt administrasjon for netteier, strømleverandør og gjeldende studentsamskipnad, i tillegg til at det lite miljømessig bærekraftig og dårlig ressursbruk.
Vi er kjent med at det i et konkret tilfelle i Trondheim er sendt en klage til Reguleringsmyndigheten for energi (RME) som er under behandling. I dette tilfellet anslås det en total merkostnad på 3 millioner kroner. Fordelt på 513 hybler utgjør dette 5 850 kroner per hybelenhet i investering, ekskludert kostnad for måler og installasjon av måleren. I dette tilfellet vil individuell strømmåler i tillegg gi en merkostnad på 3 400 kroner i året per student bare i fastledd til netteier. Den individuelle strømmåleren måler kun strømmen på soverommet (hybelen), mens kjøkken og bad for alle kollektivene måles felles for hele bygget.
Studentsamskipnadene opplever dagens forskrift som uforutsigbar og mener det bør kunne innføres ordninger med fellesmålte bygg for studentboliger (etter definisjon i TEK17 § 1-2), da tilsvarende løsning allerede aksepteres av flere netteiere.