Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1965 (2020-2021)
Innlevert: 19.04.2021
Sendt: 20.04.2021
Besvart: 27.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Regjeringen har opprettet økonomiske støtteordninger som skal stimulere kulturen og frivilligheten til aktivitet i 2021, og kulturministeren har oppfordret sterkt til å gjennomføre arrangementer og ha aktivitet til tross for smittevernsbegrensninger som gjør det krevende å ikke gå i minus.
Hvorfor skal kulturbransjen, frivilligheten, samt de kulturaktørene som kun kan benytte seg av ordningen til frivilligheten, tørre å ta risikoen på å planlegge og avholde arrangementer, når de ikke vet om og når de kan få økonomisk støtte?

Begrunnelse

Aktører innenfor kultur, frivillighet og idrett står i vanskelige avveininger om dagen med tanke på om de skal avholde arrangementer både denne halvdelen av 2021 og også andre halvdel av 2021.
De ønsker å følge kulturministerens oppfordring om å holde aktiviteten oppe, og mange har trodd på statsrådens forsikringer om at det skal lønne seg å ikke avlyse.
Men - de siste ukene har det blitt tydelig for de fleste at søknadsbaserte støtteordninger fort kan gi store tap siden mange som søker og kan tikke av for alle kriterier i ordningen, får avslag. Slik kulturaktører har fått i stimuleringsordningen.
Det er for øvrig også en del kulturaktører som sliter økonomisk og med mange avveininger bl.a. fordi de ikke får ta del i stimuleringsordningen i hele tatt, siden de er registrert i frivillighetsregisteret. Den støtteordningen de da heller kan søke på, vil nemlig ikke gi svar på om de får støtte før tidligst langt utpå sommeren. Det gjør det svært krevende for dem å skulle tørre å planlegge og booke f.eks. en festival i juni eller juli.
Den samme utfordringen har ungdomsorganisasjonene våre og alle andre frivillige lag og foreninger som løper en stor økonomisk risiko om de velger å avholde arrangementer og aktivitet i første halvår av 2021, når de heller ikke får svar på sine søknader om økonomisk støtte, før til sommeren.
Idrettslag og -klubber over hele landet er også svært usikre på hva de skal tørre å gjøre med tanke på arrangementer framover og den økonomiske risikoen de løper om de arrangerer noe uten å være sikre på å få hjelp fra staten dersom statens smittevernreglement gjør det umulig å avholde arrangementer som går i pluss.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: For aktørene som står i Frivillighetsregisteret kan de søke støtte gjennom stimuleringsordning for frivillighetssektoren.
Denne ordningen var på høring til organisasjonene i januar og regelverket ble endelig godkjent og lansert før påske. Organisasjonene vet derfor at de kan søke om støtte til merkostnader som følger av smittevernstilpasninger og faktiske kostnader til arrangementer og aktiviteter som er gjennomført helt eller delvis. Dersom arrangementet eller aktiviteten avlyses kan allerede påløpte og uunngåelige kostnader dekkes. Det vil si at de kan tørre å planlegge, selv om smittesituasjonen er uforutsigbar. Ordningen gir støtte, både til gjennomførte og til avlyste aktiviteter og arrangement.
Jeg er imidlertid klar over at søknadsskjemaet blir lansert sent. Mitt departement og Lotteri- og stiftelsestilsynet arbeider hardt for at det skal kunne lanseres så raskt som mulig. Det er potensielt veldig mange søkere til ordningen for frivillighetssektoren, og det er derfor viktig med et godt søknadsskjema for å sikre rask og effektiv saksbehandling
Det er også viktig å understreke at hele 255 millioner kroner i denne ordningen fordeles til organisasjoner som mottok midler gjennom momskompensasjonsordningen for 2020. Dette fordeles til organisasjoner som bekrefter at de har hatt inntektsbortfall eller merkostnader i forbindelse med myndighetspålagte restriksjoner. Fristen her var satt til 20. april, og i overkant av 20 000 organisasjoner har meldt inn behov. Dette er derfor en rask og effektiv måte å fordele midler til mange organisasjoner.
Til sist vil jeg legge til at da denne ordningen ble utarbeidet forventet vi en gradvis forbedring av smittesituasjonen denne våren. Det har ikke slått til. Dette rammer organisasjonene hardt, og de har og har hatt få muligheter til å gjennomføre aktiviteter og arrangementer og til å skaffe inntekter. Jeg ser derfor at det er behov for å justere ordningen slik at den er bedre tilpasset den faktiske smittesituasjonen i 2021. Her er jeg i tett dialog med organisasjonene og håper på å ha en løsning på plass raskt.